Obrana o suđenju tzv. međimurskoj zločinačkoj organizaciji: Olako obećana brzina

IZNOSEĆI obranu trećeokrivljenog Željka Flaca (33) iz Čakovca u slučaju tzv. međimurske zločinačke organizacije, branitelj, varaždinski odvjetnik Renato Keretić, ocijenio je da se suđenje skupini optuženoj za udruživanje radi ilegalnog prebacivanja stranaca preko državne granice temelji na ´olako obećanoj brzini´ u borbi protiv organizirana kriminala.

Državna vlast i neki pravosudni dužnosnici silno su željeli efektno se suprotstaviti naavli ilegalnih migracija, pa su se olako donosili pojedini propisi, bez međusobne povezanosti i jasne slike o mogućim posljedicama, ustvrdio je Keretić.

Keretić je zapitao kako se mogla dogoditi konstrukcija o tzv. zločinačkoj organizaciji kad se već iz istražnog postupka moglo zaključiti da za to nema potrebnih obilježja. Odgovor je jednostavan, rekao je, ´jer je trebalo u javnosti stvoriti osjećaj da se državna vlast zakonito i učinkovito bori s kriminalom´. Kao porezni obveznik pitam se tko će opravdati silne troškove toga dugotrajnog postupka?

Na današnjoj glavnoj raspravi iznesene su i obrane optuženih Igora Srneca, Borisa Radeka, Dušana Barbića, Dragane Paškalj, Josipa Mikolaja, Zlatka Novaka, Ivana Trupkovića i Nevena Gredičaka. Njihovi branitelji tvrdili su da ničim nije dokazano postojanje zločinačke organizacije i upitnim smatraju stvarnu nadležnost Općinskog suda u Čakovcu za kažnjivo djelo udruživanja u tzv. zločinačku organizaciju.

Sutra će obrane izreći ostali optuženici.

Prvom optužnicom za udruživanje u zločinačku organizaciju bile su obuhvaćene 23 osobe, a preinačenom iz listopada 2002. trinaest. Branitelji su pitali kako i zašto je iz prve optužnice, u kojoj je bilo riječ o 900 ilegalno prebačenih stranaca, brojka došla na 600, a nepripadno ostvarena materijalna korist s milijun smanjena na 600 tisuća njemačkih maraka. Također su pitali je li se kazneni postupak protiv tzv. zločinačke organizacije nakon donošenja Zakona o USKOK-u mogao uopće održati pred Općinskim sudom u Čakovcu. Prigovoraju i da je optužnica utemeljena samo na iskazu jednog od optuženika u istrazi te zaštićenog svjedoka broj jedan, zapravo prikrivenog istražitelja poznatog pod imenom Dinko, i svjedoka pokajnika Gorana Lipića iz Belice. Tvrde da se optuženik dodvoravao u istrazi ne bi li što prije izišao iz zatvora.

Pročitajte više