Od ponedjeljka kreće cijepljenje protiv omikrona, HZJZ objavio detalje

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da od 12. rujna u Hrvatskoj počinje cijepljenje novim cjepivom protiv omikron varijante. 

Prvo docjepljivanje preporučuje se svim osobama u dobi od 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu cjepiva Janssen. Docijepiti se mogu i djeca u dobi od 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti covid-19, objavio je HZJZ.

Drugo docjepljivanje obavit će se cjepivom protiv omikrona

HZJZ navodi da će se adaptiranim/varijantnim cjepivom provoditi i drugo docjepljivanje. Kažu da se ono preporučuje osobama u dobi od 60 godina i više te odraslim osobama mlađim od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika covida-19. 

Drugo docjepljivanje provodi se u osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom. Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu mogu primiti docjepnu dozu najmanje tri mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja (ovisno što je posljednje nastupilo).

Nastavlja se primarno cijepljenje svih osoba koje do sada nisu cijepljene. Za primarno cijepljenje ne koriste se adaptirana/varijantna cjepiva Spikevax i Comirnaty, već osnovna cjepiva. Cjepivo se ne primjenjuje u dobi nižoj od pet godina.

Gdje se provodi cijepljenje?

Cijepljenje će se provoditi u zavodima za javno zdravstvo i domovima zdravlja na punktovima za cijepljenje te u ordinacijama obiteljske medicine. Informacije o cijepljenju u pojedinoj županiji i Gradu Zagrebu možete pronaći na internetskim stanicama nadležnih zavoda za javno zdravstvo na poveznici: https://www.hzjz.hr/mreza-zavoda/.

U većini županija bit će moguće cijepljenje bez naručivanja već u tjednu od 12. rujna, no u pojedinim županijama i Gradu Zagrebu cijepljenje će se za početak provoditi uz naručivanje kako bi se izbjegle gužve, navodi HZJZ.

Kako se prijaviti na cijepljenje?

Na cijepljenje se građani mogu prijaviti kod svog liječnika obiteljske medicine, preko internetske stranice cijepise.zdravlje.hr te preko Portala zdravlja.

"U idućem tjednu prvo će biti dostupno adaptirano/varijantno cjepivo Comirnaty Original/Omicron BA.1 proizvođača Pfizer, a u narednim danima očekujemo i početak docjepljivanja adaptiranim/varijantnim cjepivom proizvođača Moderna.

Preporuka o cijepljenju ovisi o dobi, zdravstvom stanju, prethodnom cijepljenju i preboljenju. Zbog toga dođite na cijepljenje: liječnik će vas na samom cijepljenju savjetovati o konkretnoj vrsti cjepiva koja je optimalna za Vas, razlozima za cijepljenje s obzirom na Vaše zdravstveno stanje, kao i o možebitnim kontraindikacijama", priopćili su iz HZZ-a.

 

Pročitajte više