Od ponoći izborna šutnja u Srbiji

VEČERAS u ponoć u Srbiji na snagu stupa izborna šutnja. U nedjelju se diljem zemlje istovremeno održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Republička izborna koalicija primila je liste 22 stranke, ali tek će nekolicina njih prijeći izborni prag koji iznosi pet posto. O novoj vladi u Srbiji odlučivat će 6,7 milijuna birača.

Tako će se izuzetno turbulentno razdoblje srpske politike uzrokovano odvajanjem Kosova nakon kojeg je uslijedio pad vlade napokon privesti kraju, ali rezolucija kakvu priželjkuje Europa daleko je od realizacije. Prema posljednjim anketama Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) najbolje stoji Srpska radikalna stranka, koju, dok je Vojislav Šešelj u Haagu, vodi Tomislav Nikolić, na drugom je mjestu po popularnosti lista "Za europsku Srbiju", koju predvodi Demokratska stranka Borisa Tadića, a na trećem je Koštuničina Demokratska stranka Srbije.

U slučaju da izborni rezultati budu dosljedni anketama, vlada će se vjerojatno oformiti stvaranjem koalicije između radikala i Koštunice, a kontroverzni lider DSS-a ostat će srpski premijer. Naime, za formiranje većine u srpskom parlamentu potrebno je 126 zastupnika, ali izgledna je mogućnosti da ni lijeve ni desne stranke neće uspjeti same formirati vladu. Prevagu bi tako mogla donijeti Socijalistička partija Srbije (SPS), koja još nije odlučila hoće li se prikloniti radikalima ili proeuropskim snagama, ali predsjednik socijalista Ivica Dačić u predizbornoj je kampanji nekoliko puta istaknuo Koštunicu kao najpoželjnijeg političkog partnera.

Dugo je bilo upitno jesu li proeuropske snage uopće spremne za koaliciju s Miloševićevim SPS-om, ali Boris Tadić danas je potvrdio kako će koalirati sa svakom strankom koja ispuni pet uvjeta, među kojima je i nastavak suradnje s Haškim sudom. Tadić je za RTS kazao kako će mu SPS biti prihvatljiv ukoliko prihvati njegove principe jer bi to značilo da su korigirali politiku koju su vodili devedesetih godina.

Tadić je spomenuo i Liberalno-demokratsku partiju Čedomira Jovanovića, jednog od izglednijih DS-ovih koalicijskih partnera, napomenuvši kako će LDP morati promijeniti stav prema Kosovu ukoliko želi s njima u koaliciju. Tadić je istaknuo kako je spreman koalirati čak i s Koštunicom ukoliko se DSS vrati na europski put.

Ukoliko se stranke ne uspiju dogovoriti oko vladajuće koalicije, a i to je mogućnost koju treba uzeti u obzir, Srbija će na jesen imati ponovljene parlamentarne izbore.

Parlamentarne izbore u Srbiji promatrat će CeSID, OESS, predstavnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i predstavnici ruske Dume. Izborna šutnja počinje večeras u ponoć i traje do nedjelje u 20 sati. Prve procjene izbornih rezultata očekuju se u nedjelju oko 22:30 sati.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više