Od sutra pojačana kontrola brzine u prometu na zagrebačkom području

NEPRILAGOĐENA brzina uzrok je čak trećine svih prometnih nesreća na zagrebačkom području zbog čega će policija sutra početi akciju pojačane kontrole poštivanja najviših dopuštenih brzina u prometu.

Akcija će trajati od 12. do 19. veljače i od 24. veljače do 2. ožujka na svim glavnim prometnicama u Zagrebu i njegovoj okolici, kao i na prometnicama koje se smatra najopasnijima i na kojima se događa najviše prometnih prekršaja, izvijestila je danas zagrebačka policija.

U policiji upozoravaju da je neprilagođena brzina uzrok čak trećine svih prometnih nesreća, te da je gotovo polovica poginulih i ozlijeđenih u prometu stradalo zbog prebrze vožnje.

Lani je zabilježeno 7.350 prometnih nesreća zbog neprilagođene brzine, odnosno 30,2 posto svih nesreća na zagrebačkom području. U tim je nesrećama poginula 51 osoba, a 2.460 ih je ozlijeđeno.

Prometna će policija u akciji zaustavljati i kažnjavati sve vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, a pritom će se koristiti najmodernijim uređajima za mjerenje brzine - stacionarnim radarima, radarima za pokretno mjerenje i ručnim radarima.

Zagrebačka policija uputila je apel svim sudionicima u prometu da poštuju prometne propise, a vozačima i suvozačima da korištenjem sigurnosnih pojasa pridonesu većoj samozaštiti.

Od 46 poginulih u automobilima lani na zagrebačkom području, njih 36 nije bilo vezano sigurnosnim pojasom, upozorila je zagrebačka policija.

Pročitajte više