Odbijen zahtjev obrane: Svi dokazi u aferi Spice dobiveni su na zakonit način!

DOKAZI koje je prikupilo Državno odvjetništvo dobiveni su na zakonit način, zaključak je sjednice Optužnog vijeća za slučaj koji tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i još sedam članova Uprave i poslovnih suradnika da su Podravku oštetili za 400 milijuna kuna u poznatoj aferi Spice. Iz spisa koji je težak čak 40 tisuća stranica tako se neće izdvojiti dokazi protiv Podravkinih menadžera za koje je obrana smatrala da su nezakoniti. Zagrebački sud idući će tjedan donijeti odluku o utemeljenosti Uskokove optužnice.

Podsjetimo, obrana  "spajsovaca" prošlog tjedna uložila je žalbu smatrajući da su dokazi u ovom slučaju prikupljeni misleći posebno na  knjigovodstveno-financijsko vještačenje na kojemu je i temeljena optužnica. Prema izjavama obrane vještačenje je bilo loše i nezakonito. Predsjednik optužnog vijeća Ivan Turudić takav zahtjev je odbio zaključivši kako odredbe Zakona o kaznenom postupku u ovom slučaju nisu povrijeđene.

Oštetili Podravku za 400 milijuna kuna

Protiv bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca i još sedmorice bivših čelnika Podravka i poslovnih partnera te tvrtke USKOK je u rujnu prošle godine podigao optužnicu kojom ih tereti da su od 2005. do listopada 2009. raznim gospodarskim malverzacijama oštetili Podravku za najmanje 400 milijuna kuna.

Uz Polančeca optuženi bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović, Saša Romac, zatim vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnika Zorana Markovića.

Uskok tereti Polančeca da je iskoristio poziciju potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo kao i mjesto ministra gospodarstva, rada i poduzetništva te predsjednika Upravnog odbora HFP-a i zajedno s Marincem i Horvatom povezao ostale okrivljenike kako bi stekli većinski udjel u Podravki i to tvrtkinim novcem. Točnije kreditom OTP banke teškim 34 milijuna eura za kupnju dionica Podravke.


    

Pročitajte više