Odbijeni zahtjevi branitelja Nevenke Tuđman

SUĐENJE kćeri prvog hrvatskog predsjednika Nevenki Tuđman nastavljeno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon što je predsjednik Suda kao neosnovane odbio zahtjeve njenog branitelja za izuzećem dvojice sudaca.

Branitelj Ante Vukorepa jučer je zatražio izuzeće predsjednika sudskog vijeća Vladimira Pavlekovića i člana sudskog vijeća Miroslava Šovanja jer sumnja u njihovu pristranost.

Vukorepa smatra da su ti suci iz spisa trebali izbaciti iskaz drugosumnjičenog Igora Kneževića pred državnim odvjetnikom u kojem je govorio samo o djelima za koje se tereti Nevenka Tuđman, što je, tvrdi obrana, sličnije iskazu svjedoka, nego osumnjičenog.

Stoga je Vukorepa i od sudskog vijeća zatražio izbacivanje Kneževićevog iskaza iz spisa, no i taj mu je zahtjev odbijen.

Od dokaznih prijedloga obrane Nevenke Tuđman sudsko je vijeće na kraju današnje rasprave prihvatilo jedino prijedlog da se naprave knjigovodstvena vještačenja poslovanja i međusobnih odnosa njene tvrtke "TNT Plus" s Kneževićevom tvrtkom "Telekom".

Tužiteljica iz Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Marinka Orlić, koja je protiv Nevenke Tuđman u listopadu prošle godine podnijela optužnicu, predložila je saslušanje petnaestak svjedoka.

Kako je od prošle rasprave proteklo više od tri mjeseca optuženici su se na početku današnjeg suđenja ponovno izjasnili o krivnji. Nevenka Tuđman ponovila je da se ne osjeća krivom, dok je Knežević priznao krivnju, navodeći da je za dio optužbi djelomično kriv sa svojom bivšom poslovnom partnericom.

Iduća rasprava biti će naknadno zakazana pismenim putem.

Nevenka Tuđman tereti se da je koristeći svoj društveni položaj i ugled, dok joj je otac bio na vlasti, Kneževiću omogućila ugradnju telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Na tim je poslovima Knežević, temeljem čijega priznanja je među ostalim podignuta optužnica, zaradio više milijuna kuna, a od svakog je posla Neveni Tuđman navodno davao oko 15 posto provizije, što ukupno iznosi oko 1,7 milijuna kuna.

Knežević je optužen za utaju poreza i drugih davanja, ali i za zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je na intervenciju Nevenke Tuđman 1996. imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom u Ministarstvu znanosti i tehnologije za natječaje za ugradnju telefonskih centrala.

Pročitajte više