Odbijeno ponovno glasanje o Žužulu, oporba optužila HDZ za parlamentarnu krizu

VLADAJUĆI HDZ odbio je danas oporbene zahtjeve da se u Hrvatskom saboru ponovno, i to pojedinačno, glasuje o povjerenju ministru Miomiru Žužulu, te da se ubuduće kvorum u sabornici utvrđuje elektronskim putem.

Oporba je nakon toga najavila da do daljnjega neće sudjelovati u saborskom glasovanju.

Rezultat je to današnjeg nastavka jučerašnje sjednice proširenog saborskog Predsjedništva, koja ni danas nije pomirila sukobljena stajališta saborske većine i manjine - HDZ ustraje u stavu da je kod prošlotjednog glasovanja o povjerenju Žužulu bilo sve regularno, a oporba i dalje optužuje HDZ za lažiranje kvoruma.

Nakon sjednice Predsjedništva oporbenjaci su prozvali HDZ da je, odbijanjem njihovih zahtjeva i tvrdoglavim inzistiranjem na sukobu, uzrokovao parlamentarnu krizu, da nema političke volje okončati "blamažu" u Saboru.

"To je naprosto rat činjenicama", izjavio je čelnik SDP-a Ivica Račan.

Nije mu, kaže, jasno zašto HDZ nije barem prihvatio zahtjev da se kvorum u sabornici ubuduće utvrđuje elektronski, prozivajući vladajuću stranku da "očito nema političke volje da to učini".

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić najavila je da oporba razmišlja i o još nekim načinima prosvjeda, ali da se o tome još mora dogovoriti.

Upitani zašto se HDZ toliko protivi ponovljanju glasovanja o povjerenju Žužulu, kada je jasno da oporba nema dovoljno ruku za njegovu smjenu, oporbenjaci odgovaraju da su razlozi za to dijelom "iracionalni", a da dijelom leže u činjenici da su HDZ-ovci shvatili kako su ih koalicijski partneri ostavili na cjedilu.

Sve oporbene optužbe odbio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je novinarima ponovio kako je kod glasovanja o povjerenju Žužulu sve bilo regularno, da nije imao nikakvog razloga ne vjerovati brojaču glasova.

"Stoga od zahtjeva oporbe da se opetovano glasuje, koji je isključivo usmjeren prema opstrukciji, neće biti ništa. Gospoda iz oporbe koriste svoj položaj ne bi li permanentno opstruirali parlament", rekao je, prozivajući oporbu da je u svim dosadašnjim glasovanjima u Saboru manjkalo od 55 do 65 njihovih zastupnika.

Odbacio je i primjedbe da u Saboru, do prošloga tjedna, nikada nije odbijen zahtjev za pojedinačnim glasovanjem, podsjetivši kako se većina zastupnika, njih 70, tada odlučila za dizanje ruku.

Pročitajte više