odbor hrvatske brodogradnje: stanje u brodogradnji sve bolje

Predsjednik Odbora Hrvatske brodogradnje (OHB) Đino Šverko kazao je danas na konferenciji za novinare da pokazatelji u toj djelatnosti ohrabruju jer je domaća brodogradnja šesta u svijetu po broju narudžaba, a poslovanje, posebice rokovi i smanjenje troškova, sve bolje.

Odbor Hrvatske brodogradnje okuplja povjerenike Sindikata metalaca Hrvatske u domaćim brodogradilištima. Po njihovim podatcima u brodogradnji je oko 12 tisuća zaposlenih, od toga 500 radnika u malim, a ostali u velikim brodogradilištima. Na konferenciji je upozoreno na položaj 28 radnika riječnog brodogradilišta Brodoremonta u Sisku koji nisu primili plaće 16 mjeseci.

Po riječima sindikalnih predstavnika radnici će u toj tvrtki vjerojatno zatražiti stečaj kako bi ostvarili barem dio svojih prava. Naime, poslodavac je dijelu radnika Brodoremonta ponudio prelazak u drugu tvrtku, ali radnici to nisu prihvatili jer strahuju da svoja prave neće ostvariti ni u jednom od tih dvaju poduzeća, kažu u SMH. Loše je stanje i u sisačkom Adriadizelu koji se bavi remontom i proizvodnjom brodskih motora pa se, po Šverkovim riječima, razmišlja o mogućem povezivanju poslovanja te tvrtke s pulskim brodogradilištem "Uljanikom". Šverko drži da je SMH u "Viktoru Lencu" do sada djelovao u okviru svojih ovlasti te da je nužno da se ta tvrtka održi.

Na upit bi li ostala brodogradilišta, ako se smanji broj radnika u "Lencu", prihvatila dio zaposlenih, članovi OHB-a kazali su da vjerojatno bi, ali samo proizvodne radnike, dodavši da je oko 300 radnika u zadnjih nekoliko mjeseci već otišlo iz "Lenca".

U "3. maju" restrukturira se i sanira poslovanje. Po riječima sindikalnih predstavnika u tom je brodogradilištu viška radnika malo, uglavnom je to režijsko osoblje, a u tehnološkoj obnovi provodi se izobrazba radnika. Na upit o razini zaštite na radu Šverko je odgovorio da stanje u domaćim brodogradilištima nije loše, ali da se premalo ulaže u prevenciju. Rekao je da brodograditelji traže da se nekim zanimanjima, primjerice brodskim mehaničarima, vrati beneficirani radni staž te da su ključni kadrovi, kao što su brodomonteri i zavarivači, još slabo plaćeni pa oni sposobniji odlaze u inozemstvo.

Na konferenciji je bio predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović s kojim su sindikalisti danas razgovarali o poboljšanju socijalnoga dijaloga. Begović kaže da taj dijalog u oko 70 posto poduzeća zadovoljava. Rekao je da sada postoje samo tri nacionalna granska kolektivna ugovora: za ugostiteljstvo i turizam, građevinarstvo i trgovinu, te da to treba mijenjati.

(Hina) hšup vkn

Pročitajte više