Odbor podržao prijedlog o razrješenju Danka Bljajića

ODBOR za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora, odlučio je danas podržati prijedlog za pokretanjem postupka prestanka mandata člana Danka Bljajića i imenovanja novog člana Vijeća HRT-a, nakon gotovo dvosatne sjednice i sa samo jednim suzdržanim glasom, onim HSS-ovog zastupnika Luke Rojića.

Odbor je danas raspravljao treba li dati podršku prijedlogu za razrješenje Bljajića s mjesta dopredsjednika Programskog vijeća, zbog navodnog napada na članicu Vijeća Jadranku Kolarević te vrijeđanje po nacionalnoj osnovi kandidata za ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića. Prijedlog je danas uputio predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Odboru je pristiglo i pismo Danka Bljajića u kojem je on optužio Nadu Gaćešić-Livaković i Anju Šovagović-Despot za sukob interesa, a naveo je i da se predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak, nekoliko dana prije intervjuiranja kandidata za izbor ravnatelja, sastao sa sadašnjim v.d. ravnatelja Vanjom Sutlićem, u restoranu Purger u Zagrebu, te da je tom sastanku prisustvovao i Antun Vujić iz SDP-a.

Vujić je Bljajićeve optužbe demantirao riječima da je "već prije bio suočen s optužbama da kumuje s Vanjom Sutlićem", rekavši kako to uopće nije istina.

"Istina je da sam se sastao sa gospodinom Ljevkom, jer se zanimamo za iste stvari. No, ja sam sa gospodinom Vanjom Sutlićem blizak kao makar stotinjak ljudi mojih godina koji se kreću u istom krugu." - izjavio je Vujić.

Andrija Hebrang: Tražit ću istragu i ostalih navodnih sukoba interesa

Andrija Hebrang je pokrenuo raspravu o medijskim napisima da bi u eventualnom sukobu interesa mogla biti i Suzana Jašić iz GONG-a, jer se na HRT-u emitiraju reklame za organizaciju čija je ona predsjednica, što je Hebrang nazvao "financiranjem od strane HRT-a".

Također, Hebrang je prozvao i jednog nakladnika čiju se nakladničku kuću reklamira na HRT-u. Riječ je o predsjedniku Programskog vijeća HRT-a Zdenku Ljevku.

Hebrang je najavio da će na idućoj sjednici Odbora predložiti da se uputi prijedlog ravnateljstvu HRT-a kako bi se istražili oni navodni slučajevi sukoba interesa, no nakon sjednice se dogovorio s predsjednicom Odbora Željkom Antunović da će taj prijedlog poslati u ime kluba HDZ-a.

Jadranka Šaško: Nije bilo štikli, letjele su cipele

Dugo se raspravljalo i o tome je li Odbor kompetentan donositi odluku i tome tko je koga napao u Vijeću 26. ožujka, dok se ne bude imalo relevantnu potvrdu o tome tko je upravu od dvije sukobljene strane. Iz tog razloga je HSS-ovac Luka Rojić ostao suzdržan, jer smatra da bi se trebao čekati pravorijek nadležnih organa kojima su prekršajne prijave uputili i Bljajić i Kolarević.

Sjednici je kao predstavnica Vijeća umjesto Ljevka prisustvovala tajnica Programskog vijeća Jadranka Šaško, koja je potvrdila navode Ljevka, koje je uputio Šeksu i time pokrenuo postupak razrješenja. S obzirom da je Šaško bila prisutna na sjednici Vijeća, potvrdila je kako je "sve što piše u podnesku točno". "Nije bilo štikli, letjele su cipele." - izjavila je Šaško.

Danko Bljajić:  Ipak sam još uvijek dopredsjednik Vijeća

Kontaktirali smo gospodina Danka Bljajića koji je u razgovoru za Index potvrdio kako je upoznat s činjenicom da je Odbor danas raspravljao o njegovom razrješenju, te nam otkrio razloge i detalje jutros poslanog pisma.

"Jučer sam prvi put saznao da Odbor danas raspravlja o mom razrješenju i to iz medija. Svoju ostavku sam planirao predati u pismenom obliku na idućem sastanku Vijeća, no očito je da se nekima žurilo s time s obzirom da je u tijeku ponovljeni natječaj za mjesto ravnatelja HRT-a." - rekao je Bljajić za Index.

"Poslao sam jutros pismo jer smatram da je ovo što rade nelegalno. Tvrde kako sam prekršio etički kodeks, a o tome odluku može donijeti samo Etičko povjerenstvo HRT-a, koje se o ovome nije očitovalo. Vjerojatno ću se o svemu posavjetovati sa pravnicima." - nastavio je Bljajić.

"U pismu sam zatražio od ravnateljstva da se razriješe i Anja Šovagović - Despot, koja krši zakon o HRT-u s obzirom da je unazad mjesec dana komentatorica mjeseca u emisiji 'U sridu', na konkurentskoj Novoj TV, a za što je i prikladno honorirana, te Nada Gaćešić-Livaković koja je u sukobu interesa jer na sva usta hvali serije u kojima glumi, a blati one u kojima ne." - rekao je Bljajić za Index.

Izgleda kako Bljajića i ne pogađaju previše optužbe i trud Vijeća da ga se što prije smijeni, jer je razgovor završio kroz smijeh komentirajući: "Pa ipak sam još uvijek dopredsjednik Vijeća."

A.B./I.M.

Pročitajte više