Odbor za financije i državni proračun o povećanju trošarina na cigarete i automobile

SDP se danas na saborskom Odboru za financije i državni proračun usprotivio Vladinu prijedlogu da se povećaju trošarine na duhanske proizvode, odnosno cigarete.

Time se, tvrdi Dragica Zgrebec, neće postići proračunski efekti, postoji opasnost da se će se cigarete prodavati ilegalno, a broj pušača neće se smanjiti.

Osim toga, upitala je, zašto se ne povećaju i trošarine na cigare, duhan, cigarilose?

Protiv povećanja trošarina bili su i članovi Odbora iz IDS-a.

Odbor je na koncu podržao Vladin prijedlog da se trošarine povećaju.

Pozicijski i opozicijski članovi Odbora podijelili su se i oko prijedloga da se povećaju trošarine na osobne automobile.

Pomalo je licemjerno da se trošarinama najviše zahvaća najsiromašnija kategorija građana, izjavila je Zgrebec, najavivši da će SDP amandmanski tražiti da se ne dižu trošarine za manje automobile, odnosno one do vrijednosti do sto tisuća kuna.

Petar Mlinarić (HDZ) naveo je da se u kategoriju siromašnih ne mogu svrstati građani koji za auto mogu dati nekoliko tisuća eura.

Dodao je da već tri godine čelno mjesto u kategoriji malih i srednjih poduzeća zauzimaju trgovci automobilima, da se krediti za kupnju automobila mogu dobiti bez problema, a da tim potezom hrvatski građani zapravo kreditiraju zadržavanje radnih mjesta u Njemačkoj, Japanu, Italiji - zemljama proizvođačima.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više