Odbor za pravosuđe podržao izmjene Kaznenog zakona

SABORSKI Odbor za pravosuđe danas je jednoglasno podržao Vladin prijedlog izmjena Kaznenog zakona i uputio ga u prvo saborsko čitanje.

Vladin prijedlog podržali su i SDP-ovi zastupnici, unatoč nizu primjedbi da je preuzak, odnosno da nije obuhvatio sve izmjene nužne za podizanje učinkovitosti kaznenog zakonodavstva.

SDP-ovci Ingrid Antičević Marinović i Ivo Josipović posebno su prigovorili zbog, kako su kazali, propusta Vlade da postroži kazne za najteža kaznena djela, posebno ona iz područja gospodarskog kriminaliteta.

Josipović je štetnim ocijenio prijedlog da se teret dokaza u sudskoj parnici za nanošenje štete ugledu i časti (kleveta) prebaci samo na tužitelja, smatrajući to narušavanjem prava pojedinca.

Predložio je i da se odredba koja opisuje što je to zločinačka organizacija dopuni i time da se takva skupina, osim zbog gospodarskog kriminala, krijumčarenja ili sličnih oblika kaznenih djela, može udružiti i zbog političkih ciljeva.

Na Odboru su se čuli i prijedlozi da se bespravna gradnja svede pod Kazneni zakon, a ne samo da se sankcionira prekršajno.

Budući da Vlada nije dostavila svoje mišljenje, Odbor nije raspravljao o SDP-ovu prijedlogu izmjena KZ-a, koji se uglavnom temelji na izmijenjenom KZ-u kojega je, pošto nije bio izglasan dovoljnom većinom glasova u Saboru, ukinuo Ustavni sud.

Pučki pravobranitelj Ante Klarić izjavio je na Odboru za useljeništvo da je u pravobraniteljevom, gotovo osmogodišnjem mandatu, Hrvatska napravila veliki iskorak u zaštiti ljudskih prava, obnovi, uspostavi povjerenja i snošljivosti.

Pravobranitelj je, kaže, otvorio neke tabu-teme, poput one o stambenoj mafiji, o činjenici da nisu nastanjene sve kuće koje je država izgradila u Kistanjama, da je Kijevo u cijelosti obnovljeno, ali Kijevljani ne stanuju u obnovljenim kućama, nego u stanovima koji im ne pripadaju.

Pučki je pravobranitelj ponovio svoj stav iz Izvješća za 2003. da bivši nositelji stanarskog prava koji su Hrvatsku napustili bez valjanog razloga i svojevoljno, ne bi trebali imati pravo na bilo kakav oblik materijalne satisfakcije.

Pročitajte više