Odbor za pravosuđe podržao prijedlog Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela

SABORSKI Odbor za pravosuđe danas je podržao i po hitnom postupku u saborsku proceduru uputio Vladin konačni prijedlog zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Riječ je o novom zakonu kojim se uvodi mogućnost da za počinjene nezakonitosti odgovaraju poduzeća i odgovorne osobe koje njima upravljaju.

Zakonski prijedlog propisuje koje su to odgovorne osobe unutar poduzeća, te uređuje kaznena djela za pravne osobe zbog nezakonitog poslovanja.

Predviđene kazne kreću se od novčanih, do ukidanja poduzeća. Predsjednik Odbora Luka Trconić pročitao je pismo u kojemu Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) prosvjeduje zbog odredbe da se kazna ukidanja pravne osobe ne može primijeniti na sindikate, a može na udruge, pa tako i HUP. Trconić smatra da ne treba raditi razliku jer se zakonom žele spriječiti nezakonitosti bez obzira tko ih čini.

Stoga je zatražio da se kod ukidanja, odnosno zabrane djelovanja pravne osobe, izjednače sindikati i udruge.

Zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač također je mišljenja da sindikate "treba izostaviti iz amnestije" najavivši da će Vlada razmotriti taj prijedlog.

Odbor je dao pozitivno mišljenje za imenovanje 6 sudaca Visokog prekršajnog suda RH te nekoliko županijskih i općinskih sudova. Protiv te odluke glasovala je Vesna Podlipec (SDP) upozorivši da sudačka vijeća u prekršajnim sudovima nisu provela kvalitetnu raspravu o kandidatima za suce Visokog prekršajnog suda i da nisu dostavila kriterije po kojima su predložila kandidate.

Na, kako je rekao, aljkavost i šlamperaj sudačkih vijeća upozorio je i predsjedavajući Trconić, ali i istaknuo da to nije razlog za stopiranje imenovanja sudaca kako bi prekršajni sudovi što prije profunkcionirali. S Trconićem se složila većina članova Odbora.

(Hina) tr az

Pročitajte više