Odbor za Ustav: Aktualno prijepodne s 40 upita i ždrijebom

SABORSKI Odbor za Ustav i Poslovnik predložio je da se u Poslovnik Hrvatskog sabora ugradi odredba da se u Aktualnom prijepodnevu Vladi može postaviti ukupno 40 pitanja te da se redoslijed za upite odredi ždrijebom.

Taj je prijedlog u skladu s današnjim dogovorom s proširena saborskog Predsjedništva, zaključio je na popodnevnu sastanku predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković.

Odbor za Ustav i Poslovnik još nije zauzeo konačno stajalište o izmjenama Poslovnika, nego će to učiniti kad njegov prijedlog razmotre klubovi. Hoće li to biti već ovaj ili možda idući tjedan nije precizirano, kao što nije precizirano ni to hoće li Hrvatski sabor o poslovničkim izmjenama raspravljati na 6. sjednici koja počinje sutra.

Osim odredaba o Aktualnom prijepodnevu Odbor predlaže da se u Poslovniku promijene i odredbe o stankama, tako da bi stanku mogao tražiti predsjednik kluba koji bi u dvije minute morao navesti razloge za stanku i predložiti njezino trajanje. Predsjedatelj sjednice mogao bi mu, međutim, skratiti traženu stanku, a mogao bi je i ne odobriti ako se traži prije nego se utvrdi dnevni red, ili pak zbog istupa ili izjava zastupnika izvan Hrvatskog sabora, ili zbivanja koja nisu u izravnoj svezi s utvrđenim dnevnim redom.

Pročitajte više