Odbor za ustav prihvatio HSP-ov prijedlog Zakona o sukobu interesa

ODBOR za Ustav, Poslovnik i politički sustav podupro je danas prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je izradio Klub zastupnika Hrvatske stranke prava (HSP) u Hrvatskom saboru.

Predsjednik Odbora Mato Arlović rekao je da iako predloženi zakon sadržajno ne bi mogao proći u proceduru zbog brojnih ustavno prijepornih rješenja, Odbor HSP-ov prijedlog propušta u prvo čitanje kako bi se u Hrvatskom saboru provela rasprava o pitanju sukoba interesa državnih dužnosnika.

Arlović je napomenuo da Vlada nije dala mišljenje o HSP-ovu prijedlogu zakona te da nije ispunila obvezu da u saborski postupak pošalje svoj prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Gotovo svi članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav poduprli su HSP-ov prijedlog jer smatraju da je potrebno donijeti zakon o sprječavanju sukoba interesa, upozorivši da će ga za drugo čitanje trebati temeljito doraditi.

U raspravi su spomenuti i svi dosadašnji neuspjeli pokušaji da se zbog sprječavanja korupcije zakonski uredi sukob interesa državnih dužnosnika.

Ivo Škrabalo (Libra) podsjetio je da unatoč tomu što je Hrvatski sabor još 1993. prihvatio njegov prijedlog da se donese kodeks ponašanja državnih dužnosnika, taj kodeks nikad nije donesen.

Vladimir Šeks (HDZ) rekao je kako je još 1996. predložio zakon o sukobu interesa koji je prošao samo prvo čitanje.

Koalicijska Vlada je zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji je poduprt u prvom čitanju u studenom 2001., povukla iz procedure na zahtjev tadašnjega koalicijskog partnera HSLS-a.

Pročitajte više