Odgođeno ročište u slučaju broda "Boke stara"

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Rijeci danas je odgođeno ročište u istrazi o krijumčarenju 208 tona vojnog eksploziva brodom "Boka Star" jer je predmet na Vrhovnom sudu u Zagrebu.

U listopadu prošle godine otkriveno je da se u riječkoj luci na brodu ´Boka Staru´, koji je plovio pod zastavom Tonga, a vlasnik mu je crnogorski državljanin Marko Balić, nalazi 208 tona vojnog eksploziva.

Brod je zadržan, a protiv zapovjednika Josipa Nikolića i prvog časnika Damira Balabušića, jugoslavenskih državljana, podnesene su kaznene prijave i pokrenuta istraga. Od 30. listopada 2002. do 18. siječnja obojica su bila u pritvoru.

Na slobodu su pušteni odlukom Vrhovnoga suda koji je prihvatio žalbe njihovih odvjetnika i utvrdio da je istekao zakonski rok o duljini pritvora.

Ostalim članovima posade nakon sudskih preslušanja u prosincu prošle godine odobren je povratak u SRJ, t.j. Crnu Goru.

Kako se doznaje od odvjetnika Milorada Maćešića, njegov branjenik Josip Nikolić, zapovjednik ´Boke Stara´, došao je danas na zakazano ročište.

Odvjetnik Klaudio Dekleva potvrdio je da je njegov branjenik Damir Balabušić, prvi časnik broda, u Crnoj Gori. Dodao je da na ´današnje ročište nije pozvan´ te da će se ´odazvati na sudski poziv´.

Za istragu je ovlašten Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK).

Pročitajte više