Odgovorni za zločin u Srebrenici bježe iz BiH u Srbiju- tisak

Povjerenstvo za ispitivanje zbivanja u Srebrenici u srpnju 1995. godine identificiralo je čak 28 tisuća osoba koje su povezane s masakrom počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom te enklave, a brojni počinitelji tih zločina trenutačno pokušavaju pobjeći u Srbiju kako bi izbjegli očekivani kazneni progon, prenose u ponedjeljak sarajevski dnevni listovi.

Član povjerenstva Vlade Republike Srpske koje istražuje ratna zbivanja u Srebrenici Smail Čekić izjavio je za "Oslobođenje" kako se među 28 tisuća pojedinaca, identificiranih kao osobe umiješane u ratne zločine, nalaze oni koji su izdavali zapovjedi, ali i izravni počinitelji masovnih ubojstava.

"Među 28 tisuća identificiranih osoba, kako je utvrdila radna skupina povjerenstva za Srebrenicu, nalaze se 892 osobe koje su zaposlene u tijelima vlasti Republike Srpske i BiH", kazao je Čekić.

Povjerenstvo za Srebrenicu Vlada RS uspostavila je prije godinu i pol pod pritiskom međunarodne zajednice a prošle godine to je tijelo po prvi puta verificiralo činjenicu da je u srpnju 1995. godine vojska pod zapovjedništvom Ratka Mladića pobila osam tisuća Bošnjaka.

Povjerenstvo je nakon toga dobilo zadaću utvrditi tko je sve sa srpske strane sudjelovao u tim operacijama i tko je povezan s ratnim zločinima.

Imena 892 osobe koje spominje Čekić prošlog su tjedna dostavljena i Uredu Visokog predstavnika za BiH (OHR) a u medije je procurila informacija kako na tom popisu ima velik broj onih koji još uvijek rade u policiji, vojsci, sigurnosnim i drugim vladinim službama.

Popis navodno uključuje i visoke dužnosnike državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) BiH.

"Dnevni avaz" u ponedjeljak tvrdi kako je većina osoba spomenutih u posljednjem izvješću povjerenstva za Srebrenicu, uz posredovanje predstavnika Vlade RS, već informirana o toj činjenici.

Prema navodima ovog lista, veliki broj takvih osoba sada panično pokušava pobjeći u Srbiju.

"Neki, kako smo čuli, već bježe u Srbiju ali svi oni nalazit će se na stupu srama u Potočarima (mjestu gdje je spomen-obilježje ubijenim Bošnjacima), izjavila je Hajra Ćatić iz udruge "Žene Srebrenice".

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Šefket Hafizović ustvrdio je kako je "evidentno da su svi oni koji se nalaze na popisu već informirani o tome", barem kada je riječ o osobama koje žive na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mjesta.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više