Odobren zajam EBRD-a od 26,5 milijuna eura za grušku luku

U Kneževu dvoru u Dubrovniku večeras je potpisan ugovor o zajmu kojim Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje dubrovačkoj Lučkoj upravi 26,5 milijuna eura za realizaciju projekta izgradnje dubrovačke luke. L

Ugovor su potpisali ministar financija Ivan Šuker, predsjednik Upravnog vijeća dubrovačke Lučke uprave Mario Babić i potpredsjednica Europske banke za obnovu i razvitak Noreen Doyle.

Tim će se zajmom realizirati prva faza tog projekta, odnosno rekonstrukcija operativne obale u dubrovačkoj luci Gruž, u dužini od 200 metara, te izgraditi nova obala u dužini od 650 metara.

U drugoj fazi obnove bit će izgrađen putnički terminal, shopping centar, hotelski kompleksi i drugi sadržaji. Dubrovačka luka prošle je godine zauzela osmo mjesto po broju ugošćenih turista i imala porast prometa za oko 15 posto.

Ministar Šuker rekao je kako Hrvatska već 11 godina surađuje s Europskom bankom za obnovu i razvoj te kako ovaj zajam dovoljno govori o ugledu Hrvatske kojoj je ove godine podignut kreditni rejting.

Ministar mora, pomorstva, turizma i prometa Božidar Kalmeta kazao je kako je današnji dan velik za Hrvatsku jer je potpisivanjem ugovora ostvaren preduvjet za izgradnju još jednog kapitalnog objekta koji će imati dalekosežne posljedice za razvoj dubrovačkog kraja. Podsjetio je da će krajem 2008. biti izgrađena autocesta od Splita do Ploča s domaćim izvođačem, a istodobno će se raditi projekt autoceste od Neuma do Osojnika i dalje prema Crnoj Gori. Kalmeta je za lipanj najavio početak gradnje mosta Pelješac-kopno.

Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica rekla je da je Grad Dubrovnik već potpisao s EBRD-om i ugovor o zajmu od osam milijuna eura namijenjen nabavi 31 autobusa koji će u Dubrovnik stići krajem ožujka.

(Hina) hspa yln

Pročitajte više