Održan Hrvatsko - kineski poslovni summit: Pedeset kineskih kompanija traži prilike u Hrvatskoj

Foto: Xinhua 

U ZAGREBU je danas održan Hrvatsko - kineski poslovni summit i susret poslovnog povezivanja na kojem su sudjelovali predstavnici više od 50 kineskih i 150 hrvatskih tvrtki. To je najveća kineska poslovna delegacija koja je do sada posjetila Hrvatsku.

Događaj su zajednički organizirali Kinesko vijeće za promicanje međunarodne trgovine (China Council for the Promotion of International Trade – CCPIT), Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Pokrajinski odbor kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine kineske pokrajine Zhejiang (CCPIT Zhejiang).

Pokrajina Zheijang ima preko 50 milijuna stanovnika i vrlo dobro razvijenu industirju, ne samo u tradicionalnim sektorima poput tekstila, odjeće, elektronike, hrane i pića, već i u novim industrijama poput informacijskih tehnologija, bio-farmacije.

Njihova najpoznatija kompanija je Alibaba - najveća kineska internetska trgovina.

Kina će uskoro davati 100 milijuna turista

Potpredsjednik Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine (CCPIT) Wang Jinzhen rekao je da gospodarska suradnja između Kine i Hrvatske jača, a da je posebnu šansu Hrvatska ima u turizmu.


"Kineski građani sve više putuju. Za nekoliko godina Kina će davati 100 milijuna turista. Tu je ogromna šansa za Hrvatsku. Svoju lijepu obalu morate više približiti kineskim građanima", rekao je Jinzhen.

Potpredsjednik Stalnog odbora Narodnoga Kongresa pokrajine Zhejiang Yuan Rongxiang rekao je da Hrvatska ima odličnu geostratešku poziciju, a dosatna prednost je razvijena infrastruktura, što omogućava brži transport roba.

Hrvatska ima dobru prometnu infrastrukturu i geografski položaj

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore rekao je da HGK otvara predstavništvo u šangaju, te da Kina i Hrvatska mogu ostvariti značajnu suranju na više područja. Istaknuo je prehrambeni sektor, kozmetiku, razmjenu znanja itd.

"Kina je druga ekonomija, najmnogoljudnija i najveća trgovačka sila u svijetu. Iako se brojkama ne možemo usporediti, uvjeren sam da značajna područja za suradnju postoje, pogotovo u sektorima poput prehrambenog, prirodne kozmetike, turizma i razmjene know-howa. Upravo zato HGK otvara predstavništvo u Šangaju", rekao je Burilović.

Burilović je istaknuo i prednosti Hrvatske, odnosno njene prometne infrastrukture i geografskog položaja.

“Kineske investicije dosad su zaobišle Hrvatsku. Unapređenje suradnje najizglednije je u području transporta i distribucije roba, a naše luke – Ploče, Zadar i Rijeka, idealne su za ulaz kineske robe u Europu”, kaže Burilović.

Kineske tvrtke koje su prisustvovale summitu djeluju na području energetike, industrijske proizvodnje, rudarstva, tehnologije, trgovine, farmacije, turizma itd.

Pročitajte više