Održan znanstveni skup "Medicina, znanost i umjetnost"

Šesti znanstveni skup "Hrvatska i Europa: Medicina, znanost i umjetnost", održan je večeras u Gliptoteci HAZU u organizaciji Hrvatskoga odbora Europskog udruženja medicine umjetnosti.

Predsjednik Udruženja neurolog Lucian Negovetić rekao je da je svrha tog skupa uočiti problematiku profesionalnih oštećenja i oboljenja umjetnika izvođača. Praksa je pokazala da su to rizične skupine koje zbog profesije imaju kraći radni vijek i češće oboljevaju od raznih bolesti, rekao je.

Stručnjaci okupljeni na simpoziju nastoje pomoći pravilnom prepoznavanju oboljenja pojedinih umjetnika, te preporukama za njihovu prevenciju.

Simpoziji ove vrste započeli su devedesetih godina u SAD-u, a nekoliko godina kasnije tom problematikom su se počeli baviti u europskim zemljama. Nakon Francuske, Njemačke i Švicarske, Hrvatska je četvrta zemlja u Europi čiji su se stručnjaci počeli zanimati za liječenje umjetnika.

Večeras održan simpozij radio je tri sekcije - medicina, znanost i umjetnost.

U sekciji medicine mogla su se čuti zanimljiva predavanja o odnosu mozga i umjetnosti, o rizicima i specifičnostima zdravstvene zaštite umjetnika izvođača, te o problemima neutralnoga položaja ljudske keralješnice.

U sekciji znanosti bilo je riječi o promjenama obrazovanja i sudbini humanističko-umjetničkog obrazovanja, o primjeni akustuičke analize u medicini i umjetnosti, o utjecaju pridruživanja Europe na autorsko pravni položaj umjetnika, o socijalnom osiguranju umjetnika i dostignućima Hrvatske u odnosu na zemlje u Europskoj uniji.

U sekciji umjetnosti bilo je riječi o ženama i glazbi u hrvatskoj renesansi, o hrani i njezinu značenju prije stotinjak godina, o sakralnoj umjetnosti, vizualnom identitetu.

Pokrovitelj skupa je Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

(Hina) xatod yjn

Pročitajte više