Održani tehnički sastanci između Hrvatske i Europske komisije

PREDTAVNICI Hrvatske i Europske komisije održali su u srijedu i četvrtak u Bruxellesu tehničke sastanke na kojima je bilo riječi o izvozu šečera iz Hrvatske u EU, učincima suše i o carinama na poljoprivrednoprehrambene proizvode, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva.

Prema priopćenju, središnja tema razgovora bili su različiti aspekti izvoza šećera iz Hrvatske u Europsku uniju pri čemu su hrvatski predstavnici izvijestili o postojećem stanju u sektoru šećera, procjeni budućih kretanja te mjerama carinske kontrole koje se primjenjuju u Hrvatskoj. Bilo je riječi i o rezultatima istrage koja je u lipnju provedena u tvornici šećera IPK Osijek i najavljena je mogućnost skorog zaključenja tog slučaja slučaja, kaže se u priopćenju.

Na sastancima su, kaže se u priopćenju, raspravljene i druge teme, uključujući učinke suše u Hrvatskoj i trgovinske mjere koje je Hrvatska s tim u svezi poduzela. Također se razgovaralo o mogućnostima prilagodbe carinskih koncesija na poljoprivredno-prehrambene proizvode u kontekstu predstojeće prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU uslijed proširenja na novih deset zemalja članica, kaže se u priopćenju.

Hrvatsko izaslanstvo činili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, carinske uprave, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva za europske integracije, a predvodio ga je Miroslav Božić, pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva.

Pročitajte više