ODRŽAVANJE IRAČKIH IZBORA U SIJEČNJU SVE NEIZVJESNIJE

Održavanje parlamentarnih izbora u Iraku u siječnju sve je neizvjesnije zbog činjenice da se nasilje ne smanjuje, pa mnogi traže ili njihovu odgodu ili pozivaju na potpuni bojkot.

"Mi pozivamo na masovni odziv na izbore, koji moraju biti slobodni i pošteni", izjavio je glasnogovornik sunitske Islamske stranke Ayad al-Samarrai.

"No izbore je nemoguće organizirati dok smo svjedoci jačanja nasilja i zato tražimo njihovu odgodu za šest mjeseci, kako bi se moglo procijeniti stanje", dodao je.

Takvo stajalište Islamske stranke mnogo je blaže od stajališta većine sunitskih stranaka i organizacija koje su izravno pozvale na bojkot izbora, smatrajući da će oni još pojačati američki nadzor nad Irakom.

"Pozivamo na bojkot izbora jer oni ne odgovaraju željama iračkog naroda", priopćilo je u zajedničkoj izjavi prošlog tjedna više od četrdeset sunitskih dužnosnika.

"Opasnosti prijete neovisnosti, suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Iraka", dodali su, a na bojkot je pozvala i najvažnija sunitska vjerska organizacija, Odbor ulema.

"To su neuvjerljivi izgovori. Samo ćemo izborima napredovati prema neovisnosti", ustvrdio je Samarrai.

S druge strane, šijiti pozivaju na masovni odaziv na izbore. Krajem tjedna je više od 18 političkih stranaka, arapskih i kurdskih, naglasilo nužnost njihovog održavanja, ali ne spominjući konkretan datum u siječnju.

"Okupljene stranke smatraju nužnim održavanje izbora kako bi se dao legitimitet iračkim vlastima i izgradila demokratska i pravna država", izjavili su u priopćenju.

Irački veleposlanik pri UN-u Samir Sumaidaie u petak je na konferenciji za novinare rekao da za održavanje izbora 31. siječnja postoje "dobri izgledi", ali i priznao da bi porast nasilja i sunitski bojkot mogli utjecati na njihovu odgodu.

Prema njegovim riječima, privremena vlada planira održati izbore posljednjeg tjedna u siječnju, ali će "važno biti ono što će se događati sljedećih tjedana".

"Vjerujem da još uvijek imamo dobre izglede za ostvarenje (siječanjskog) cilja" za održavanje izbora, rekao je.

"No ako se u to vrijeme utvrdi da nam treba još malo vremena, mislim da će se onda ponovno razmotriti stanje", kazao je, dodavši kako se tehničke pripreme za izbore nastavljaju prema planu.

"Vlada je u stalnom kontaktu s nacionalističkim i sunitskim skupinama, nastojeći ih uvjeriti da sudjeluju u političkom procesu", a također "poduzima sve" kako bi na sudjelovanje u izborima nagovorila pristalice "nasilnih frakcija", rekao je veleposlanik.

Sunitski bojkot izbora ugrozio bi, prema njegovim riječima, njihovu vjerodostojnost, ali to ne smatra baš vjerojatnim.

"Da svi suniti djeluju jedinstveno, to bi imalo utjecaja na izbore, ali to nije baš vjerojatno. Nema te vrhovne sunitske vlasti koja bi mogla reći - 'Mi nećemo sudjelovati u izborima'. Neke su sunitske skupine to zagovarale, ali to ni izbliza ne predstavlja mišljenje većine sunitskog stanovništva", kazao je Sumaidaie.

Irak je u subotu za dva dana produžio rok za prijavu političkih stranaka koje žele sudjelovati u siječanjskim izborima, zbog jako velikog broja kandidata.

"Budući da još imamo mnogo prijava, produžili smo rok za još dva dana", izjavio je glasnogovornik Nezavisnog izbornog povjerenstva Farid Ayar.

Prema njegovim riječima, do četvrtka je odobreno 90 od 145 prijava, a u subotu je zaprimljeno još 10 do 15.

Izbori će se održati za 275 parlamentarnih zastupnika koji će potom odrediti vladu i nadgledati izradu nacrta ustava zemlje.

(Hina) xdam ydv

Pročitajte više