ODSJEK ZA SOCIOLOGIJU PROSLAVIO 40. OBLJETNICU OSNUTKA

Svečanom sjednicom danas je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu obilježena 40. obljetnica osnutka Odsjeka za sociologiju, koji danas ima oko 180 studenata na jednopredmetnom i dvopredmetnom studiju.

Od samog osnutka Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta se interdisciplinarnim pristupom nametnuo akademskoj zajednici i cijelom društvu, ne samo da bi govorio o stanju u društvu, već i da bi ukazao na njegove potencijale i mogućnosti, rekao je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego.

Flego drži da će u procesima kada odsjeci fakulteta postaju samostalni Odsjek za sociologiju imati jedno od važnijih mjesta.

Odsjek za sociologiju osnovan je u vrijeme koje nije bilo najpogodnije za struku, no i kasnije je nailazio na nerazumijevanje, istaknuo je Neven Budak, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, podsjetivši da je prije desetak godina egzistencija Odsjeka bila dovedena u pitanje.

Budak je nastavnicima Odsjeka poželio da u nadolazećim promjenama u strukturi nastave "iskoriste priliku i stvore još atraktivniji studij koji će proizvoditi kadrove koji će sudjelovati u kreiranju novih društvenih vrijednosti".

Studij sociologije daje široku opću kulturu, istaknuo je pročelnik Odsjeka Benjamin Čulig, dodavši da, osim u struci i u nastavi sociologije, mnogi diplomirani sociolozi rade kao novinari, predstavnici u medijima, kulturni djelatnici i političari.

Po njegovim riječima, Odsjek je premostio sve socijalne promjene i održao struku kao korisnu znanstvenu i društvenu disciplinu, a u posljednje tri godine povećalo se i zanimanje za taj studij.

Osnivač Odsjeka za sociologiju je Rudi Supek (1913.-1993.), koji je 1963. izdvojio Katedru za sociologiju iz Odsjeka za filozofiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Do 1974. sociologija je bila samo dvopredmetni studij, a do 1979. paralelno je djelovao dvopredmetni i jednopredmetni studij, što se nastavilo i u devedesetima. Prosjek studiranja na Odsjeku za sociologiju je oko šest godina, što je među boljim rezultatima u odnosu na druge odsjeke Filozofskog fakulteta.

U ime Sveučilišta u Zagrebu, okupljene bivše i sadašnje profesore, među kojima je bio i jedan od suosnivača Odsjeka Ivan Kuvačić, te studente, pozdravio je prorektor Vjekoslav Jerolimov.

Pročitajte više