Odustanak od referenduma u skladu je s Musharrafovom politikom

PAKISTANSKA ponuda da odustane od 50 godina staroga zahtjeva da Ujedinjeni narodi održe referendum o Kašmiru u skladu je s dosadašnjom politikom predsjednika Perveza Musharrafa, objavio je u petak jedan njegov savjetnik.

Musharraf je to ponudio u intervjuu za Reuters u srijedu kasno navečer, a sve dotada svaki se takav ustupak dugogodišnjem suparniku Indiji smatrao porazom pakistanske politike.

"Njegova je izjava dosljedna: za rješenje ovoga pitanja moramo se udaljiti s naših iskazanih pozicija", rekao je taj savjetnik.

Musharrafov potez glavna je tema pakistanskog tiska u petak.

"Sigurno je da će neki interesi u Pakistanu prosvjedovati; neki će čak tvrditi da je riječ o prodaji", piše Daily Times. "Ali činjenica je da pakistansko pozivanje na (UN-ove) rezolucije godinama nije ništa pokrenulo".

Pakistan je više od pedeset godina inzistirao na referendumu na kojem bi stanovništvo podijeljenoga Kašmira izabralo želi li živjeti u Indiji ili Pakistanu.

Reakcije na Musharrafovu ponudu u Pakistanu su uglavnom pozitivne, a uvodnici naglašavaju potrebu za novim idejama s obiju strana kako bi se prevladala pat-pozicija nastala davne 1947. kad su britanske kolonijalne vlasti podijelile zemlju na većinski hindusku Indiju i pretežno muslimanski Pakistan.

No neki i kritiziraju taj potez koji će mnogi Pakistanac smatrati predobrohotnim spram Indije.

Musharraf je, piše The Nation, "pustio zvijer na slobodu, na razočaranje stanovništva Kašmira i, naravno Pakistana".

Službeni New Delhi još nije reagirao na Musharrafovu ponudu, ali novine se slažu da je Indija sad pod pritiskom da pozitivno odgovori.

"Zasad je Pakistan napravio više od pola puta naprijed. Indiji ne bi trebalo biti preteško pridonijeti istom cilju", piše list Dawn.

Pročitajte više