Odvjetnici optuženih za "Loru" najavili ustavnu tužbu

ODVJETNICI osmorice optuženika u tzv. "slučaju Lora" najavili su podnošenje tužbe Ustavnom sudu na određivanje pritvora optuženicima, potvrdio je branitelj optuženog Davora Banića Vinko Ljubičić.

Dodao je da će tužbu podnijeti i zbog odbijanja Županijskog državnog odvjetništa da, sukladno odredbi iz rješenja Vrhovnog suda, izmijeni optužnicu.

Vrhovni je sud, rekao je Ljubičić, ukinuo prvostupanjsku oslobađajuću presudu zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u postupku, ali i zbog određenih nepreciznosti i nedostataka u optužnici.

Sud je također upozorio da se u ponovljenom postupku treba utvrditi jesu li oštećenici bili civilne osobe ili pripadnici naoružanih paravojnih formacija. Naime, iz činjeničnog opisa djela ne vidi se da je u kritično vrijeme u Hrvatskoj bio rat i da se radilo o oružanim sukobima s tzv. JNA, te sa srpskim paravojnim formacijama, što je bitan element djela, dodao je.

Vrhovni sud također upozorava kako je potrebno utvrditi i potpuno činjenično stanje, te jesu li svi optuženici počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

"Budući da se Županijsko državno odvjetništvo oglušilo na to upozorenje Vrhovnog suda i već najavilo kako neće mijenjati optužnicu", Ljubičić smatra kako je "takvo ponašanje Državnog odvjetništva u najmanju ruku neozbiljno".

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Michele Squiccimmaro, koji je danas bio nedostupan za izjavu, prije nekoliko je dana rekao kako tužiteljstvo ne razmišlja o izmjenama optužnice, već ustrajava na tome da su optuženici počinili teško kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, i to na području koje nije bilo izravno pod ratnim operacijama.

Kako se doznaje od glasnogovornice Županijskog suda u Splitu, u zatvoru na splitskim Bilicama i dalje se nalaze trojica od osmorice optuženika: Tonči Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić. Petorica preostalih - Tomislav Duić, Josip Bikić, Miljenko Bajić, Davor Banić i Emilio Bungur - i dalje su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Na pitanje hoće li se uskoro za ostalim optuženicima raspisati tjeralica, sutkinja Šćepanović rekla je da o tome odlučuje predsjednica Vijeća za ratne zločine Spomenka Tonković koja će sama procijeniti kada će to napraviti.

Pročitajte više