OESS pozdravlja premijerov poziv na povratak svih izbjeglica

VODITELJ Misije OESSa u RH u četvrtak je pozdravio poziv premijera Ivice Račana svim izbjeglicama, građanima RH, da iskoriste priliku kakva im je pružena prihvaćanjem Vladinih mjera kojima im se osigurava pravo na dom, te se tako vrate u Hrvatsku.

"Čvrsto obećanje hrvatskih političkih vođa važno je kako bi se izbjeglicama pružila jamstva koja su im potrebna u donošenju važne odluke o povratku kući", rekao je, kako se navodi u priopćenju Misije OESS-a, Peter Semneby.

"Povratak izbjeglica trebao bi postati strateški cilj cjelokupnog političkog establishmenta u Hrvatskoj", dodao je on.

Račanov poziv slijedio je nakon odluke Vlade o osiguravanju stambenog zbrinjavanja povratnicima i izbjeglicama, bivšim nositeljima stanarskih prava, uglavnom u urbanim sredinama koje su ostale pod kontrolom Hrvatske tijekom oružanog sukoba 1991.-1995, stoji u priopćenju OESS-a. Dodaje se da taj "program rješava praktična pitanja koja se odnose na stanarska prava, ali ostavlja otvorenima pravna pitanja u svezi sa stanarskim pravima".

Somneby priželjkuje provedbu "programa na transparentan, učinkovit i korisnicima prilagođen način".

"Trebao bi biti sveobuhvatan kako bi se uključili ne samo oni s izbjegličkim statusom već i oni koji su ostali u Hrvatskoj tijekom sukoba", rekao je Semneby.

Prema njegovim riječima, OESS predlaže reviziju programa stambenog zbrinjavanja, koji je trenutačno na snazi, u područjima posebne državne skrbi kako bi se bivšim nositeljima stanarskih prava osigurao viši prioritet.

Pročitajte više