OESS USVOJIO KLJUČNU POVELJU O BORBI PROTIV TERORIZM

Sastanak ministara vanjskih poslova OESSa održan u petak i subotu u portugalskom gradu Portu ostat će upamćen po usvajanju Povelje o prevenciji i borbi protiv terorizma za koju se procjenjuje da bi moglo postati jedan od ključnih dokumenata za buduće djelovanje te organizacije.

U 30-ak točaka Povelje ministri vanjskih poslova zemalja članica OESS-a odredili su ključna načela borbe protiv terorizma i pokušali ukazati na načine najučinkovitijeg djelovanja protiv njega.

Ministri vanjskih poslova najprije su najstrože osudili sve oblike terorizma i čvrsto odbacili izjednačavanje terorizma s bilo kojom nacionalnošću ili vjerskim uvjerenjem, potvrdivši da protuterorističko djelovanje nema za cilj napad na bilo koju vjeru, državu ili narod.

Ministri su u Povelji ustvrdili kako je u borbi protiv terorizma nužno koordinirano i sveobuhvatno djelovanje kako bi se uspjelo zaštiti ljudska prava i temeljne slobode, osobito pravo na život od učinaka terorističkih akcija.

Ministri u Povelji najavljuju primjenu učinkovitih i odlučnih mjera protiv terorizma i poduzimanje svih zakonom dopuštenih antiterorističkih aktivnosti i od svake zemlje članice OESS-a zahtijevaju da se suzdrži od pružanja utočišta teroristima, te organiziranja, poticanja i pružanja aktivne ili pasivne podrške ili pomoći terorističke djelatnosti na svojem ili teritoriju druge države.

U Povelji također stoji da će svaka osoba koja svojevoljno sudjeluje u financiranju, planiranju, pripremanju ili počinjavanju terorističkog djelovanja biti izvedena pred sud i da će zemlje članice međusobno razmjenjivati informacije o takvim osobama u najvećoj mogućoj mjeri.

Zemlje članice OESS-a Povelja obvezuje da ne smiju pružiti azil ni jednoj osobi koja je na bilo koji način uključena u terorističko djelovanje kao i da u nacionalnom zakonodavstvu osiguraju da teroristički akti budu tretirani kao ozbiljna kriminalna djela.

OESS u Povelji ukazuje na činjenicu da se prevencija i borba protiv terorizma mora temeljiti na konceptu zajedničke i sveobuhvatne sigurnosti i da ju je potrebno provoditi u sve tri dimenzije OESS-ova djelovanja - sigurnosnoj, ljudskoj i dimenziji gospodarstva i očuvanja okoliša.

Povelja ukazuje i na činjenicu da se moraju suzbijati uzorci koji mogu prerasti u terorizam prije svega jačanjem demokracije u pojedinoj zemlji sprečavanjem diskriminacije i poticanjem na međukulturni, međurasni i međuvjerski dijalog u pojedinom društvu, promicanjem ljudskih prava i tolerancije i borbom protiv siromaštva.

U Povelji se ističe potreba onemogućavanja kretanja terorista i terorističkih skupina između dviju ili više država i to na način da se uspostavi učinkovita granična kontrola.

Države članice OESS-a također će morati spriječiti svaku pomoć financiranja i pripreme bilo kakvih terorističkih djelovanja na svom teritoriju, te zamrznuti financijska sredstva osoba prepoznatih kao terorista.

Povelja ukazuje i na jasne veze između terorizam i međunarodnog organiziranog kriminala odnosno pranja novca, trgovine ljudima, drogom i oružjem, te stoga ističe potrebu jačanja koordinacije i razvoja sveobuhvatnih pristupa na svim razinama društva, kako bi se terorizam suzbio u korijenima.

Na kraju Povelje spominje se i potreba kontrole naoružanja i neširenja nuklearnog oružja jer se to ocjenjuje nezamjenjivim elementom sigurnosne suradnje između zemalja koje tako smanjuju mogućnost da se teroristi dokopaju nuklearnog, ali i konvencionalnog oružja.

Pročitajte više