Oformljen tim koji će riješiti problem 36 metara visokog odašiljača na Lopudu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

GRAD Dubrovnik i tvrtka Odašiljači i veze dogovorili su da će osnovati akcijski tim koji u roku od mjesec dana treba pronaći optimalno rješenje za problem novog 35.5 metara visokog odašiljača na otoku Lopudu, zbog čega su stanovnici pokrenuli i online peticiju, priopćeno je u četvrtak.

Predsjednik Uprave tvrtke Odašiljači i veze Mate Botica najavio je nakon sastanka, koji je održan u srijedu, da će u akcijskom timu, osim predstavnika Grada Dubrovnika i OiV-a, biti i predstavnici lokalnog stanovništva i neutralni telekomunikacijski stručnjaci, a nakon objektivne i stručne analize jedno ili više predloženih rješenja, koja će zadovoljiti sve tehničke zahtjeve za kvalitetan signal i potrebe stanovnika, bit će predstavljeni javnosti.

"Cilj je pronaći kompromisno i kvalitetno rješenje"

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako je cilj pronaći kompromisno i kvalitetno rješenje problema s odašiljačem na Lopudu, a Grad Dubrovnik će u tom postupku biti partner.

U zajedničkom priopćenju u četvrtak ističe se kako je predsjednik Uprave OiV-a Mate Botica na sastanku izvijestio da je izgradnja metalne konstrukcije antenskog stupa obavljena na zakonima propisan način i u skladu sa svim propisima koji daju okvire za razvoj elektroničke komunikacijske infrastrukture.

„Usuglašeno je da je riječ o složenom predmetu za koji ne postoji rješenje koje bi u kratkom vremenu na prihvatljiv način zadovoljilo interese svih uključenih strana, ali i neophodne funkcionalnosti. Sagledavajući sve aspekte, predstavnici gradske uprave i tvrtke OIV dogovorili su formiranje zajedničkog akcijskog tima čija je misija u razdoblju od mjesec dana razmotriti sve mogućnosti uzimajući u obzir potrebe lokalne, a i šire zajednice“, navodi se u priopćenju.

Nedavno stari odašiljač zamijenili novim, višim za 15.5 metara

Tvrtka Odašiljači i veze postojeći, 20 metara visok odašiljač na Lopudu nedavno je zamijenila novim, višim za 15.5 metara, što je izazvalo nezadovoljstvo Lopuđana, koji smatraju da je tako visoka građevina, gotovo dva i pol puta veća od stare, vizualno neprikladna.

Pokrenuli su stoga i online peticiju kojom traže drugo rješenje. Obratili su se i ministarstvima kulture i medija te prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te građevinskoj inspekciji, HAKOM-u i pučkoj pravobraniteljici.

Iz OiV-a istaknuli su kako je projekt započeo 2021. godine, kao jedan u nizu OIV-ovih projekata obnove i zamjene dotrajale infrastrukture, odnosno izgradnje novih objekata te obnove elektroenergetskih postrojenja i opreme u koja su uložena značajna financijska sredstva.

Gradonačelnik Franković: Nova visina odašiljača je neprimjerena

„Proces zamjene postojećeg, više od 30 godina starog antenskog stupa pokrenut je zbog njegove dotrajalosti te zbog stalnih ilegalnih smetnji u prijemu TV i radio signala iz susjedne Italije. Na cijelom području pokrivanja znatno će se poboljšati kvaliteta i dostupnost televizijskog i radio signala kao i dostupnost interneta i novih elektroničkih usluga koje je nužno za uravnotežen razvoj svih hrvatskih krajeva“, istaknuli su iz OiV-a.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković na sjednici gradskog vijeća u srijedu ocijenio je neprimjerenom visinu novog odašiljača.

„Kad sam saznao što se radi, uključio sam se kako bi se osigurala kvalitetna usluga prijema TV signala, ali i zaštitio krajobraz Lopuda. Poslao sam dopis Upravi OiV-a da se vrati stara visina“, rekao je Franković, dodajući kako Grad Dubrovnik nije mogao dati građevinsku dozvolu jer je zamjena izvedena po pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama.
 

Pročitajte više