Okrugli stol o javnoj upravi i ljudskim pravima

Vladin Ured za ljudska prava organizirao je danas okrugli stol o javnoj upravi u sustavu zaštite i promicanja ljudskih prava u Hrvatskoj u vezi s donošenjem "Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj od 2004. do 2008.".

U Vladinim prostorijama predstavnici tijela državne uprave, profesori i asistenti Pravnog fakulteta, predstavnici nevladinih udruga i Upravnog suda raspravljali su o potrebi modernizacije javne uprave, stručnom usavršavanju i osposobljavanju državnih službenika i službeničkim odnosima pred Upravnim sudom. Raspravljali su, kkao je priopćeno, i o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama građana, suzbijanju korupcije, o komunikaciji građana s javnom upravom putem komunikacijsko-informacijske tehnologije. Posebno je istaknuta suradnja javne uprave s udrugama civilnog društva.

Vladina "Strategija stručnog osposobljavanja i usavršavanja državnih službenika" počinje se provoditi od 2005. uspostavom sustava stručnog osposobljavanja kako bi se usavršili vještine, sposobnosti, znanja i kvalifikacije državnih službenika te povećala uspješnost i djelotvornost državne uprave.

Ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer je, govoreći o suzbijanju korupcije u Hrvatskoj, iznio podatak da je Ured 2002. zaprimio 89 prijava primanja i 44 prijave davanja mita, a 2003. 65 prijava primanja i 43 davanja mita. Upozorio je, međutim, da ti podatci nisu slika stvarna stanja, niti znače da se smanjila korupcija. Drži da se korupcija u javnoj upravi može spriječiti uspostavom dobra sustava nagrađivanja državnih službenika, razvojem profesionalne etike te izbacivanjem politiziranih kriterija za odabir državnih službenika.

U zaključcima okruglog stola ističe se, uz ostalo, da treba pravodobno pružiti informacije građanima o ostvarivanju njihovih prava, ubrzati decentralizaciju državne uprave i pojačati ulogu lokalne zajednice i civilnog društva.

(Hina) xpp ymć

Pročitajte više