Okrugli stol o položaju hrvatske manjine u Crnoj Gori

OPSTANAK i razvoj hrvatske manjinske zajednice u Crnoj Gori ovisi više o ekonomiji nego o politici, iako će njezin položaj bitno odrediti donošenje zakona o nacionalnim manjinama, rečeno je na današnjem okruglom stolu u Zagrebu organiziranom u povodu Tjedna Hrvata iz Crne Gore.

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Andrija Jakovčević izrazio je sumnju da bi donošenje međudržavnog sporazuma o nacionalnim manjinama, čije je usuglašavanju u tijeku, moglo ostati beskorisno za Hrvate u Crnoj Gori jer ta država nije donijela zakon o nacionalnim manjinama.

"Interesnim povezivanjem država otvorio se prostor koji smo iskoristili za stvaranje hrvatskih organizacija. One imaju svoj tisak i svoje legitimne predstavnike u političkoj vlasti," kazao je predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Tripo Schubert.

Predsjednik stranke Hrvatska građanska inicijativa Dalibor Burić kazao je da hrvatska politička javnost nastoji najbolje proći kroz grube političke prilike na tamošnjoj sceni, zastupajući uvijek politički fair play i težeći "da se uvijek pita".

Župnik Dobrote pokraj Kotora don Branko Sbutega naglasio je da je nacionalna samobitnost Hrvata u Crnoj Gori neupitna, ali da je njihovo "ekonomsko konstituiranje kao egzistencijalne zajednice najvažnije pitanje".

Hrvati su skupina kojoj je oduzeto najviše nekretnina, a njihovo bi vraćanje bilo najbolji zalog naše budućnosti, kazao je Sbutega i pozvao državu Hrvatsku da dade stručnjake koji bi pravno podržali Hrvate Crne Gore u tom poslu.

Predsjednik Zavičajnog društva Napredak iz Donje Lastve Zoran Nikolić izložio je pokušaje izgradnje projekta ekosela kao načina oživljavanja niza uglavnom ili potpuno ispražnjenih drevnih naselja po obodu Boke.

Kotorski biskup Ilija Janjić svratio je pozornost na praktične prepreke pri ostvarivanju nacionalnih prava Hrvata iz Crne Gore. Pristojbe za domovnicu i putovnicu prevelike su i često su nepremostiva zapreka, kazao je biskup Janjić i zatražio da ih se drukčije tretira od imućnijih Hrvati na Zapadu, čime je dobio pljesak prisutne publike.

Predsjednica Pododbora za nacionalne manjine Hrvatskog sabora Zdenka Petričević Babić i predstavnik MVP-a Andrija Jakovčević izrazili su međusobno suprotstavljeno mišljenje o tome tko bi trebao riješiti taj problem - Vlada ili Sabor.

Pročitajte više