Okupirani teritorij: U pola godine židovskih doseljenika 5500 više

BROJ židovskih doseljenika na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze narastao je u zadnjih šest mjeseci za još 5415, objavio je u četvrtak izraelski radio.

Prema statističkim podacima ministarstva unutrašnjih poslova, danas na okupiranim teritorijima živi ukupno 231.443 Izraelaca. Njih 7700 živi u židovskim naseljima pojasa Gaze.

Palestinski premijer Mahmoud Abbas inzistirat će u petak na pregovorima s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem da izgradnja izraelskih naselja prestane.

Međunarodne mirovne smjernice, tzv. roadmap, predviđaju da Izrael prestane gradnju u naseljima, ali premijer Artiel Sharon naseljenicima je poručio da mogu tiho nastaviti s gradnjom.

No i Sharon je zadnjih mjeseci više puta govorio kako je kraj izraelske okupacije neizbježan i prvi je premijer iz desne stranke Likuda koji podržava stvaranje palestinske države.

Iz ankete koju je u srijedu objavila izraelska organizacija Mir sada vidi se da je uz naknadu, a u skladu s mirovnim sporazumom više od 80 posto doseljenika voljno otići iz okupiranih teritorija.

Pročitajte više