Olakotne okolnosti Sanaderu: Oženjen, otac, branio Hrvatsku

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

IVO SANADER nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci.

Sanader je, dakle, nepravomoćno osuđen za pribavljanje protupravne imovinske koristi za vrijeme rata. To je i sutkinja istaknula u samom uvodu presude. Jasna Galešić tako je kazala da je to bilo teško vrijeme za cijelu zemlju, bio je rat, pa je time i veći krimen činjenica što je Sanader pribavio protupravnu imovinsku korist.

"Od '94. do '95. za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, vlada je teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe, dogovorio je da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma, 7 milijuna šilinga. 4. siječnja 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 milijuna šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna", rekla je sutkinja Galešić.

No Sanader je imao i neke olakotne okolnosti.

Tako je sutkinja navela kako isti do sada nije pravomoćno osuđen.

Pomoglo mu je i što je oženjen te otac dvoje djece, bez obzira na to što su mu obje kćeri odavno odrasle osobe.

Nadalje, Sanaderu je pomoglo to što je bio sudionik Domovinskog rata, odnosno što je branio Hrvatsku.

"Ovo je znatna i nesrazmjerna imovinska korist, Sanaderu bi u to vrijeme trebale 64 godine da zaradi taj novac kojeg je dobio provizijom. Olakotne okolnosti su mu da dosad nije pravomoćno osuđen da je sudionik Domovinskog rata, oženjen i otac dvoje djece. Otegotna okolnost mu je da je kao zamjenik ministra trebao štititi državne interese. Ovom presudom se odražava i snažna osuda društvene zajednice", rekla je sutkinja. 

Pukovnik Domovinskog rata

Sanader je, podsjetimo, zbog zasluga u Domovinskom ratu od Tuđmana dobio čin pukovnika.

"Možda ne spadam u najzaslužnije za samostalnost Hrvatske, ali sigurno nisam ratni profiter", izjavio je bivši premijer Ivo Sanader u svom govoru pred Županijskim sudom krajem 2012. godine.

Danas je, pak, sud odredio da ipak jest kriv za ratno profiterstvo. Nepravomoćno, doduše.

"U 20 godina bavljenja politikom ponosan sam na svoj doprinos u stvaranju i međunarodnu afirmaciju Hrvatske, a za ratne zasluge sam odlikovan i promaknut u čin pričuvnog pukovnika", govorio je tada Sanader.

Sanader je, kako su pisali tada mediji, bio dio postrojbe Zbora hrvatskih umjetnika, koja je formirana na splitskom području. Sanader je početkom devedesetih bio intendant HNK. Već 1993. godine Sanader je bio u Zagrebu na mjestu zamjenika ministra vanjskih poslova.

Pročitajte više