Oluja u Mozambiku: Plutaju tijela, komadi željeza odrubljuju ljudima glave

Foto: Epa

CIKLON koji je u četvrtak navečer poharao Mozambik usmrtio je možda i više od tisuću osoba, rekao je u ponedjeljak predsjednik Filipe Nyusi u izjavi koju je prenijela televizija.

"Za sada imamo službene podatke o 84 osobe. Kada smo jutros nadlijetali zahvaćeno područje, sve je upućivalo na to da je stradalo više od 1000 ljudi", rekao je predsjednik kada se vratio u Maputo.

"U opasnosti su životi više od 100.000 ljudi", kazao je predsjednik i naglasio da se radi o humanitarnoj katastrofi.

"Tijela plutaju"

"Izlile su se rijeke Pungue i Buzi iz korita, izbrisale su cijela sela izolirajući ljude i prema onome što smo vidjeli iz zraka, tijela plutaju", rekao je predsjednik Mozambika. 

Ciklon Idai je poplavio područja blizu Beire u Mozambiku još u četvrtak, a poplava se proširila u susjedni Zimbabve i dijelove Malawija. 

Odrubljene glave

Stanovnici Beire, grada koji je najteže pogođen katastrofom, izjavili su za AFP da su mnoge stanovnike ozlijedili metalni pokrovi s kuća koji su se odlomili tijekom ciklona.

"Metalni pokrov koji je letio naokolo ljudima je odrubio glave. Nama je ovdje jako, jako teško. Neki su u bolnici. Nemamo nikakvu pomoć. Loše jedemo, loše spavamo i nemamo svoj dom“, rekao je Rajino Paulino, svjedok ciklona.

Lete krovovi

Layla George ispričala je kako je u četvrtak navečer spavala u svom domu kada je snažan vjetar odnio krov njezine kuće.

"Bila sam u svojoj kući, spavala sam, a moja kći je spavala pokraj mene. Odjednom je odletio krov. Nisam mogla naći ključeve i počele smo plakati za pomoć, ali nije bilo nikoga tko bi nam pomogao“, ispričala je George i dodala da više nema svoj dom i ne zna gdje se može skloniti sa svojom kćeri.

"Situacija je užasna"

Oluja je izazvala ogromne štete u obalnom gradu Beiri u središnjem Mozambiku koji je odsječen od ostatka zemlje. 

"Situacija je užasna. Razmjeri uništenja su ogromni", rekao je Jamie LeSueur iz Crvenog križa.

"Gotovo sve je uništeno. Komunikacije su potpuno odsječene, ceste su uništene", dodao je.

Ciklon se nakon Mozambika usmjerio prema susjednom Zimbabveu. Ministarstvo informiranja te države priopćilo je u ponedjeljak da je zbog ciklona smrtno stradalo 98 osoba, a da je više stotina nestalih.

Pročitajte više