Omerbašić predvodio Bajram-namaz u prigodi Kurban-bajrama

PREDSJEDNIK Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić predvodio je jutros u zagrebačkoj džamiji molitvu Bajramnamaz u prigodi početka velikoga muslimanskoga blagdana Kurbanbajrama, koji se slavi četiri dana.

U čestitki vjernicima Omerbašić je podsjetio kako je Kurban-bajram blagdan darivanja, solidarnosti i pomoći siromašnim vjernicima te pozvao vjernike na hadž, hodočašće u Meku, na brdo Arefat, na kojemu je Muhamed održao svoj zadnji govor.

Na početku 21. stoljeća našli smo se na udaru velike vjerske krize u kojoj su poljuljane moralne vrijednosti, rekao je Omerbašić, dodavši kako se to odrazilo na najsiromašnije slojeve među islamskim vjernicima.

Naglasio je da su za boljitak islamske zajednice vrlo bitna dobročinstva i molitva, pozvavši okupljene na zajedništvo i vjerovanje u islamski nauk.

Naša vjera ne sastoji se samo od islamskog nauka nego i u pomaganju onih koji su u nevolji, rekao je, dodavši kako se na zemlji vjernici moraju pripremati i za vječni život.

Podsjetio je na solidarnost u islamskoj zajednici koju su vjernici pokazali prikupljajući pomoć za ugrožene u jugoistočnoj Aziji.

Predsjednik Mešihata potaknuo je vjernike na važnsot islamskog učenja, na ustrajnost, na odgovornost prema životu i borbu protiv ugrožavanja vjerskih istina koje su neodvojive od prostora i vremena u kojemu žive.

Omerbašić je izvijestio vjernike da su im Kurban-bajram čestitali reis ul-ulema Mustafa Cerić, zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Ivo Sanader i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i ministar kulture Božo Biškupić.

U zagrebačkoj džamiji na svečanosti Kurban-bajrama bili su i veleposlanici islamskih zemalja u Hrvatskoj.

Pročitajte više