Omiš: 75. obljetnica rođenja Josipa Pupačića

U ILIRSKOM sjemeništu na Priku u Omišu održan je večeras okrugli stol posvećen životu i djelu Josipa Pupačića u sklopu obilježavanja 75. godišnjice rođenja jednog od najpopularnijih i najtragičnijih hrvatskih pjesnika rođenog u Slimenu malom mjestu u omiškom zabiokovlju.

Godišnjica se obilježava pod naslovom "Od Slimena do Sljemena - sa srcem i u srdačnome krugu".

Potpredsjednik društva hrvatskih književnika Anđelko Novaković, voditelj i uvodničar, kazao je kako je okrugli stol iniciran kako bi se ispunila žudnja za drugačijim, novim govorom o poeziji tog, u avionskoj nesreći na Krku zajedno sa suprugom i kćerkom, prerano i tragično preminulog pjesnika.

"Od tog kobnog 23. svibnja 1971. prošlo je puno godina, puno se

primijenilo i danas je moguć jedan drugačiji, slobodniji govor i razgovor o Pupačićevoj poeziji", izjavio je Novaković dodajući kako misli na misterij pasije, muke. Pupačić je u tom misteriju crpio posebno nadahnuće. On je sav u toj poeziji, a kulminacija je njegova posljednja zbirka Moj križ svejedno gori". U tome se vidi da je on vječno razapet i opsjednut smrću koja ga prati od 45. kada je umro njegov brat Vicko, 46. drugi brat Ivan i treći brat Ante 1952. Nakon toga nastala je jedna od najljepših i najboljih antologijskih hrvatskih pjesama "Tri moja brata", rekao je Novaković. Pupačić je prvi od hrvatskih pjesnika koji je progovorio o iseljenicima i pozivao ih natrag i u tome je još jedna njegova veličina koja će ostaviti neizbrisiv trag u hrvatskoj poeziji. ocijenio je.

U radu okruglog stola u prepunoj dvorani Ilirskog sjemeništa u organizaciji Društva hrvatskih književnika, Grada Omiša, Mjesnog odbora Slime te omiške osnovne škole Josip Pupačić i Centra za kulturu, uz Anđelka Novakovića, sudjelovali su i Luko Paljetak, Nedjeljko Mihanović, don Drago Šimundža, Jakša Fiamengo i Mladen Kušec. Pjesme Josipa Pupačića, pripadnika naraštaja hrvatskih pejsnika okupljenih oko časopisa Krugovi(tzv krugovaši) izveli su nagrađivani učenici- recitatori.

Sutra će u 11 sati u Pupačićevu rodnom Slimenu biti služena sveta misa, nakon čega je predviđen susret pred pjesnikovom rodnom kućom s nastupom klape Puntari i glumca Josipa Gende. Tim je povodom na Slimenu otvorena i memorijalna izložba.

Pročitajte više