Omiš- počeo Festival dalmatinskih klapa

U Omišu je večeras, natjecanjem klapa u večeri izvornih napjeva, svečano otvoren 38. festival dalmatinskih klapa koji se do 24. srpnja u 12 koncertnih i natjecateljskih večeri, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture te supokroviteljstvom Splitsko dalmatinske županije i grada Omiša.

Pobjednik večeri izvornih napjeva, na kojoj nastupaju klape do pet članova, prema glasovima sedmeročlanog žirija, jest klapa Teuta iz Šibenika. Druga je klapa Reful iz Splita, a treće su mjesto osvojili Kumpanji iz Korčule. Publika je najviše glasova također dodijelila klapi Teuta, drugo mjesto pripalo je Gusarima iz Omiša, a treće klapi Reful iz Splita.

Kao posebni gosti večeri nastupili su omiški Puntari.

Klapama pobjednicama, na završnoj večeri festivala, bit će dodijeljene plakete Rozeta, stručnog ocjenjivačkog suda, te Galeb, kojega dobivaju najbolje klape prema glasovima publike.

Grad Omiš ove će godine ugostiti 1800 ljudi. Riječ je o nastupu 72 klape ili 1150 pjevača, kroz različite festivalske priredbe. No, festival je odavno prestao biti samo glazba, bit će tu raznih promocija i čak pet likovnih priredbi u Gradskom muzeju. Bit će izvedeno ukupno 228 skladbi od toga 15 na večeri novih skladbi, 9. srpnja. Jedna od njih posvećena je prerano preminulu književniku Anđelku Novakoviću, dugogodišnjem članu Festivalskog vijeća. Skladba "Anđelu" skladatelja Smiljana Radića na stihove Bože Mimice, bit će izvedena izvan konkurencije.

Autorska večer, 16. srpnja, ove je godine posvećena Krešimiru Magdiću, a Koncert s povodom, 17. srpnja, pripada klapi "Trogir" koja proslavlja 40 godina djelovanja.

I ove će godine biti održana večer "Na klapski način", 22. srpnja, u kojoj klape pjevaju neklapske pjesme, operne arije, evergrine, rock i pop skladbe, musicale... Osim toga, 18. srpnja, održat će se i tradicionalni koncert "Kajkavske popevke Dalmaciji", dar grada Zagreba koji svake godine u studenom u "Lisinskom" ugosti Festival dalmatinskih klapa.

Festivalski događaji počeli su već 18. lipnja u Bolu na Braču tradicionalnom izbornom večeri debitantskih klapa, a u Opuzenu je 26. lipnja prvi put održana Večer mješovitih klapa.Ove subote i nedjelje održavaju se izborne večeri ženskih klapa, a muške se klape za ulazak u finale natječu 10. i 11 srpnja.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više