omišalj: građanski sat o projektu Družba Adria

Građanski sat u organizaciji udruge Gong o projektu Družba Adria na kojem su sudjelovali predstavnici svih mjerodavnih institucija i tvrtaka te mještani općine Omišalj održan je večeras u tom krčkom gradiću.

Predsjednik ekološke udruge Zelena akcija Toni Vidan izrazio je protivljenje tom projektu kazavši da nadležna tijela ne uzimaju u obzir mišljenja građana i ne pokušavaju dijalogom utvrditi stajalište javnosti prije realizacije projekta.

Također je kazao da naša zemlja ne može nadgledati ruske kompanije u provozu nafte te da te kompanije ne rade po europskim standardima.

Predsjednik ekološke udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić upozorio je na otvorena pitanja balastnih voda iz tankera, utjecaj tog projekta na turizam i sigurnosti plovidbe tankera Jadranom.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i veza Pavao Komadina kazao je da se u međunarodnom pomorskom pravu priprema uvođenje obveze plovidbe tankera isključivo s dvostrukom oplatom i to za razdoblje od 2004. do 2014.

Kazao je da se u Vladi obavljaju pripremne radnje za izradu pravilnika o balastnim vodama. Također je ustvrdio da Hrvatska ne može živjeti samo od turizma tri mjeseca na godinu te je spomenuo mogućnost plaćanja rente za štete koje se lokalnoj zajednici nanesu projektom.

Nenad Mikulić iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja kazao je da problem balastnih voda postoji i sada od brodova koji i inače pristaju u hrvatskim lukama.

Pročitajte više