Opačić: Profesionalci se ne moraju bojati za radno mjesto, ali tko je došao s politikom s njom će i otići



"ONAJ tko je došao s politikom, s politikom će i otići. Osim toga, u državnoj upravi otpuštanja neće biti", najavila je Milanka Opačić, koja se na konferenciji za novinare u Karlovcu zahvalila biračima Kukuriku koalicije u sedmoj izbornoj jedinici.

No, buduća potpredsjednica vlade svejedno je, kako prenosi Radio mrežnica, najavila da će protresti državnu upravu. "Oni koji svoj posao rade profesionalno, ne moraju se bojati za radno mjesto. Ali ne može se više trpjeti da iz ministarstva potjeraju ljude koji žele ulagati u obnovljive izvore energije jer s njima nitko ne želi razgovarati. Brojni su ulagači već bili kod nas i svi su govorili isto, to je nedopustivo", kazala je Opačić.

Za sada nema ukidanja županija i općina

Nova vlast, barem za sada, neće ukidati općine i županije. Opačić tvrdi da će se decentralizacija provoditi po drugačijoj liniji, prebacivanjem veće razine posla na lokalnu razinu. "Posao lokalnih dužnosnika znatno će se uozbiljiti i onda će se vidjeti tko taj posao može raditi, a tko ne može", poručuje Opačić. Proces decentralizacije trebao bi biti dovršen do lokalnih izbora 2013. godine.

"Postoje podaci da su mnoge općine izašle iz područja 'posebne državne skrbi', a da bi neke druge trebale dobiti taj status. Po toj analizi ćemo napraviti nove mjere i država će pomagati onima kojima je to potrebno. To će biti naši kriteriji. Cilj nam je ravnomjeran razvoj Hrvatske, a ne dijelove države držati u podaničkom mentalitetu i siromaštvu i onda su pojedinim strankama dobro biračko tijelo. Mi takvo biračko tijelo ne želimo i bez obzira tko je lokalno na vlasti mi želimo da se Hrvatska ravnomjerno razvija", kazala je Opačić.

Poništava se Karamarkov natječaj, u policiju dolaze profesionalci

Velikih će promjena, kaže Opačić, biti u Ministarstvu unutarnjih poslova. Natječaj koji je raspisao Tomislav Karamarko bit će poništen, a mijenjat će se i Zakon o policiji. U MUP će, tvrdi Opačić, biti dovedeni pravi profesionalci. "Dostaje pisanja prijava i progonjenja po političkom kriteriju. Oni koji su po političkom diktatu pisali prijave protiv SDP-ovaca nisu profesionalci", kaže Opačić.

Prvi veliki izazov nove vlasti je donošenje državnog proračuna, zajedno s kojim će, tvrdi Opačić, biti doneseni zakoni koji će rasteretiti gospodarstvo. "Učinit ćemo Hrvatsku zemljom u koju je puno lakše ulagati", najavila je Opačić "rezanje" birokratske procedure. Nije znala odgovoriti na pitanje hoće li se povećavati PDV, kazavši da moraju najprije vidjeti što im je točno prethodna vlast ostavila u naslijeđe.

Pročitajte više