Opća skupština UN rezolucijom od Izraela traži poštovanje odluke suda

Glavna skupština UN-a u petak će raspravljati o nacrtu rezolucije u kojoj se od Izraela traži poštovanje odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) o rušenju zida na Zapadnoj obali, ali diplomati smatraju da će o tome glasovati možda tek idućeg tjedna.

Arapske države žele široku potporu za nacrt rezolucije koji je izradio palestinski promatrač UN Naser al-Kidwa, ali dužnosnici EU nisu zadovoljni tekstom u sadašnjem obliku i neće ih se moći prisiliti da glasuju za njega.

Al-Kidwa i drugi arapski izaslanici cijeli tjedan imali su sastanke s diplomatima iz Nizozemske, koja trenutačno predsjeda EU, na kojima su pokušali doznati koje bi izmjene teksta Europa željela kako bi glasovala za nacrt rezolucije na izvanrednoj sjednici Opće skupštine u petak.

No dužnosnici EU tek su u četvrtak poslije podne uspjeli međusobno usuglasiti zajedničku listu zahtjeva, koja je tijekom noći poslana u glavne gradove zemalja članica na potvrdu.

"Nećemo se žuriti, pa nije baš realno očekivati glasovanje u petak", izjavio je jedan diplomat EU koji je sudjelovao u razgovorima.

Diplomati u UN-u tvrde kako će palestinska rezolucija i bez potpore zemalja EU lako dobiti većinu kod zemalja koje će glasovati, ali arapske zemlje žele glasove "protiv" svesti na najmanju moguću mjeru kako bi dale dodatnu težinu vjerojatnom kasnijem zahtjevu za sankcijama protiv Izraela ako ta zemlja ostane pri najavama da neće poštovati presudu ICJ-a.

Pročitajte više