Opći štrajk u Italiji

OPĆI četverosatni štrajk u Italiji započeo je u petak u 9,01 sati kada su se zaustavili vlakovi, ali cijeli dan su zatvoreni poštanski uredi, a banke nisu radile u jutarnjim satima.

Štrajka se i u školstvu i u zdravstvu. Autobusi su se zaustavili u 9,30 sati, a zaposleni u zrakoplovnim kompanijama su zaustavili svoje zrakoplove prema unaprijed određenim terminima. Slično je bilo i s trajektima. U svakom gradu je gradski promet zaustavljen prema posebnim satnicama.

Prosvjedi su organizirani su u 100 talijanskih gradova. U Bologni je prosvijed organizirala najveća sindikalne konfederacija CGIL, u Rimu je prosvjed organizirao sindikat CISL, a u Napulju sindikat UIL. Štrajku su se pridružile i ostale sindikalne organizacije, kao i sindikalni bazni komiteti COBAS.

U Milanu je stranka premijera desnog centra Silvije Berlusconija, Naprijed Italijo, organizirala manifestaciju u potporu vladi. Sindikati su pozvali na opći štrajk protiv reforme mirovinskog sustava koju predlaže vlada i kojom bi se na 65 godina podigla starosna dob za odlazak u mirovinu, a na 40 godina vrijeme uplaćivanja u mirovinske fondove.

Pročitajte više