OPERACIJA AMERIČKE VOJSKE UOČI ZNAČAJNIH DATUMA U POVIJESTI IRAKA

Američke snage u Iraku pokrenule su operaciju protiv pristaša bivšeg iračkog režima za koje se sumnja da su planirali napade uoči skorih značajnijih datuma u povijesti Iraka, rekao je u nedjelju američki vojni glasnogovornik.

"Operacija Bršljanova zmija je predudar koji je agresivno bio usmjeren na snage koje podržavaju bivši režim", rekao je glasnogovornik američke vojske u Iraku.

Ovo je četvrta operacija koju vodi američka vojska od rušenja režima Sadama Huseina u travnju ove godine s ciljem slamanja vojnog otpora američkoj okupaciji Iraka.

Američki dužnosnici su izjavili da imaju obavještajne informacije o pripremama napada koji bi se poklopili s obljetnicama kojima se obilježavaju značajniji datumi iz iračke povijesti - udar protiv monarhije koju je podupirala Britanija - 14. srpnja (1958), Sadamovo preuzimanje predsjedavanja Irakom - 16. srpnja (1979), i revolucije koju je povela njegova Baath stranka 17. srpnja (1968).

Glasnogovornik je kazao da je operacija, koja je počela u subotu navečer, bila ograničena na područje sjeverno od Bagdada i u okolicu gradova Samarra i Baiji.

(Hina) bis br

Pročitajte više