Oporavak američke valute

UNATOČ razočaravajućem podatku o rastu američkog brutodomaćeg proizvoda, koji je obnovio zabrinutosti u pogledu usporavanja aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu, očekivanje daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa pomoglo je prošlotjednom oporavku američkog dolara prema značajnijim svjetskim valutama, osim japanske.

Dolar je u prošlom tjednu ostvario dobitak od 1,5 posto u odnosu na euro, koji je dosegao 1,2871 dolar. Na dobitku od oko jedan posto bio je i prema švicarskom franku, dosegnuvši 1,1947 franaka. Blago je ojačao i prema britanskoj funti, koja je krajem tjedna stajala 1,9083 dolara. No, oslabio je prema jenu oko jedan posto, spustivši se na 104,7 jena.

Najnoviji podatak američke vlade pokazao je da je rast bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju dosegao 3,1 posto na godišnjoj razini, manje od očekivanih 3,6 posto. Razlozi osjetnijeg usporavanja rasta u odnosu na prethodno tromjesečje kada je iznosio 3,8 posto pripisuju se rastućim cijenama energenata koji su pritisnuli osobnu potrošnju i zarade kompanija. To je izazvalo zabrinutosti oko priljeva stranog kapitala u SAD, koji je prijeko potreban za pokrivanje golemog minusa na tekućem računu platne bilance.

"Tržište je probavilo gospodarske podatke i uopće nije zadovoljno brojkama o BDP-u koje su niže nego što se očekivalo", kazao je Gordon Fowler iz The Glenmede Trust Co. "Raste zabrinutost da bi usporavanje moglo biti duže i dublje nego što se prvotno mislilo".

No najnoviji podaci američke vlade govore o jačanju inflacije, a analitičari predviđaju da bi to moglo rezultirati novim rastom kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda na sastanku američke središnje banke Fed početkom svibnja, što je pomoglo dolaru da nadoknadi dio gubitaka prema značajnijim svjetskim valutama, izuzev japanske.

Japanski jen početkom je tjedna na svjetskim deviznim tržištima zabilježio najvišu razinu u posljednjih mjesec dana prema dolaru i u dva mjeseca prema euru uslijed pojačanih nagađanja da će Kina uskoro olabaviti svoj kontroverzni valutni režim. Kineski su dužnosnici u nizu svojih najnovijih komentara kazali da je njihova zemlja sada bolje pripremljena za popuštanje fiksiranog tečaja juana za američki dolar, iako nije bilo riječi o tome u kojem će vremenskom roku to učiniti.

"Činjenica da su oni kazali da će ubrzati reforme znači da će špekulacije rasti", kazao je Lee Ferridge iz Rabobanka.

Očekuje se da će te reforme dovesti do aprecijacije kineske valute i potaknuti jačanje azijskih valuta. Nedavno je američki ministar financija John Snow kazao da je Kina sada spremna na takve poteze, dok je čelnik Fed-a Alan Greenspan kazao da je u gospodarskom interesu Kine da to učini što prije.

U Europi, s druge strane, 12 zemalja članica eurozone i dalje bilježi slabi gospodarski rast a postoje velike zabrinutosti da bi Francuzi na referendumu u svibnju mogli uskratiti potporu europskom ustavu. Euro se, kažu trgovci, nalazi pod pritiskom zbog stalnih zabrinutosti oko ishoda referenduma u Francuskoj, a raspoloženje ulagača prema euru dodatno je pogodio i najnoviji podatak njemačkog Ifo instituta o padu njemačkog poslovnog optimizma u travnju, treći mjesec zaredom, na najnižu razinu od rujna 2003. te vijest o oštrom snižavanju procjena rasta njemačkog gospodarstva.

Pročitajte više