Oporba bez dogovora o sastavu povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

ČETIRI saborska oporbena kluba SDP, HNS, HSP i HSS ni na današnjem sastanku nisu uspjela dogovoriti zajednički prijedlog dvaju kandidata za članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, s kojim bi sutra trebali izići pred saborsko Predsjedništvo.

Čelnici četiriju klubova su, nakon današnjeg sastanka, novinarima potvrdili da su u igri i dalje trojica kandidata - SDP-ovac Josip Leko, HSP-ovac Pejo Trgovčević i HNS-ovac Nikola Vuljanić.

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić na sastanku se, kako se doznaje, založio da oporba u Povjerenstvo zajednički kandidira Leku i Trgovčevića, ocjenjujući da u Povjerenstvu ne bi trebali sjediti HSS-ovci i HNS-ovci, budući da su pojedinci iz tih stranaka najčešće prozivani za sukob interesa.

Kako HNS nije želio odustati od vlastitog kandidata, predsjednik SDP-a Ivica Račan najavio je da će, ne postigne li oporba dogovor, njegova stranka povući Lekinu kandidaturu i to obrazložiti pred saborskim plenumom.

Razgovor o kadidaturama oporbeni će klubovi nastaviti sutra.

Prošireno saborsko Predsjedništvo koncem listopada dogovorilo je da će se raspustiti sadašnje i na temelju međustranačkog dogovora izabrati novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Pročitajte više