Oporba bez dogovora oko čelnika saborskih Odbora i potpredsjedničkih mjesta

PREDSTAVNICI oporbenih parlamentarnih stranaka na današnjem sastanku u Banskim dvorima nisu postigli konačni dogovor kojoj će stranci pripasti čelna mjesta u četiri saborska odbora koja se moraju najprije sastaviti, kao ni o trećem oporbenom mjestu potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Kako je novinare nakon zatvorenog sastanka, koji je trajao četiri i pol sata, izvijestio SDP-ovac Mato Arlović, pregovori će se nastaviti sutra i idućih dana, jer neke oporbene stranke moraju održati sastanke svojih radnih tijela kako bi donijele odgovarajuće zaključke.

Sporno je, kaže, mjesto predsjednika Odbora za zakonodavstvo, oko kojega se oporbeni predstavnici danas nisu uspjeli dogovoriti. Na novinarski upit može li se očekivati da će oporba, ne postigne li dogovor oko predsjednika Odbora za zakonodavstvo to mjesto prepustiti HDZ-u, Arlović je odgovorio da je sve moguće.

Do sada su, tvrdi, načelno dogovorene kvote i omjeri oporbenih zastupnika u odborima bitnima za sutrašnju konstituirajuću i prvu izvanrednu sjednicu Sabora - odborima za zakonodavstvo, za Ustav i Poslovnik, za izbor i imenovanja, te u Mandatno-imunitetnom povjerenstvu.

"Kvote su načelno dogovorene i polazna su osnovica za raspodjelu radnih tijela u parlamentu, vodeći računa o odredbi saborskog Poslovnika da kvote u pravilu odgovaraju strukturi saziva Sabora", rekao je.

Unatoč različitim mišljenjima, vjeruje da će oporba postići dogovor oko čelnika i članova u navedena četiri odbora prije početka radne izvanredne sjednice Sabora, na kojoj bi se trebalo raspravljati o zakonima bitnima za rekonstruiranje vlade.

Načelno je, kaže Arlović, razgovarano i o tri oporbena mjesta potpredsjednika Sabora, u smislu da bi kod raspodjele tih mjesta trebao važiti kriterij broja zastupnika pojedine stranke.

"U tom je kontekstu moguće izvesti zaključak da bi mogući krajnji dogovor bio takav da jedno potpredsjedničko mjesto pripadne SDP-u, drugo HNS-u, a treće HSS-u", rekao je, ne komentirajući zahtjev HSP-a da umjesto HSS-a dobije to treće potpredsjedničko mjesto.

Arlović je kazao da oporba još uvijek nije dobila HDZ-ove prijedloge izmjena i dopuna zakona o vladi, o sustavu državne uprave te o djelokrugu ministarstava i upravnih organizacija, na temelju kojih HDZ namjerava rekonstruirati vladu.

"Ne znamo kada će oporba dobiti te zakonske prijedloge, još ih nismo vidjeli. Sve pomalo kasni i to smatramo pomalo neozbiljnim uoči konstituirajuće i prve radne sjednice Sabora", dodao je.

Pročitajte više