Opsežniji posao za Državni hidrometeorološki zavod

DRŽAVNI hidrometeorološki zavod će osim o vremenu zaprimati i podatke služba i instituta o stanju atmosfere i oceana pa će obrađivati i objavljivati mnogo opsežniju građu, najavio je danas u Karlovcu v. d. ravnatelja Zavoda Ivan Čačić u susretu s učenicima meteorološkog smjera Srednje šumarske škole.

Budući da je to jedina škola u Hrvatskoj u kojoj se školuju meteorološki tehničari, pa tako i budući studenti meteorologije, "bitno je da dobijete svježe podatke iz državnih zavoda u sklopu Svjetske meteorološke organizacije (WMO), koje smo i mi član", rekao je Ivan Čačić. Najavio je da će se kao stalan predstavnik Hrvatske pri WMO-u na sastanku u Kanadi sljedeći tjedan zauzimati da takvo rješenje bude primijenjeno u čitavu svijetu.

Vladi će DHMZ uskoro predložiti da se u sljedeće dvije godine iz sastava DHMZ-a izdvoji obrana od tuče i prepusti jedinicama lokalne samouprave i privatnim tvrtkama. Time bi 900 raketara i još 100 drugih osoba koje se diljem Hrvatske bave obranom od tuče u sljedeće dvije godine trebale s DHMZ-om surađivati samo u preuzimanju meteoroloških podataka.

"WMO i stručnnjaci preporučuju da se iz državnih proračuna ubuduće potiče financiranje mreža za protugradnu zaštitu te osiguravanje imovine od šteta nastalih tučom, a da se raketni protugradni sustav privatizira kao što je to primjerice u Austriji", rekao je Čačić.

Na upit kakva nas zima očekuje, tj. kakva je sezonska prognoza, Čačić je, oslonivši se na podatke o "toplini ocena", odgovorio kako se može očekivati da zima bude u granicama prosjeka ili malo toplija.

Pročitajte više