Optužba zatražila 13 do 15 godina zatvora za Strugara

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) u srijedu je zatražilo kaznu od 13 do 15 godina zatvora za generala JNA Pavla Strugara, ocijenivši da je uspjelo dokazati njegovu krivnju za zločine počinjene napadom na Dubrovnik u prosincu 1991.

"Tužiteljstvo je u najvećoj mogućoj mjeri iznijelo na vidjelo ono što se događalo u Dubrovniku, unatoč nastojanjima da se to grozno kršenje međunarodnog humanitarnog prava zataška", rekla je u završnoj riječi tužiteljica Susan Somers.

Tijekom suđenja, od sredine prosinca 2003. do kraja srpnja ove godine, "optužba je van razumne sumnje dokazala sve točke optužnice, i sud ga može osuditi po individualnoj odgovornosti za naređivanje, pomaganje i podržavanje zločina, te po zapovjednoj za propust u kažnjavanju", rekla je Somers.

Strugara (71), optužnica u šest točaka tereti za kršenje ratnog prava i običaja počinjeno granatiranjem zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika 6. prosinca 1991. s položaja Druge operativne skupine JNA, pod njegovim zapovjedništvom. Optužen je za ubojstva, okrutno postupanje, napade na civile, pustošenje neopravdano vojnom nuždom, napade na civilne objekte, uništavanje vjerskih i kulturnih objekata, povijesnih spomenika i umjetničkih djela.

U žarištu postupka, po riječima tužitelja, bilo je uništavanje Dubrovnika kao dijela svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a od 1978., no jednako su važni bili i civilni gubici i uništavanje civilnih objekata, koji su pod zaštitom međunarodnog humanitarnog prava.

Tužitelji su naglasili da su "konzistentni propusti u zapovjedanju optuženog, te uspostava zapovjedne klime u kojoj se tolerira kršenje discipline, rezultirali katastrofom 6. prosinca".

Toga dana je III. bataljun Trebinjske brigade JNA, nakon pretrpljenih gubitaka u napadu na Srđ, iz osvete granatirao Stari grad po zapovjedi trećeoptuženog Vladimira Kovačevića Ramba, koji je i ranije, nekažnjeno, naređivao takve napade.

Kovačevića je ICTY uputio na liječenje u Srbiju, zbog dijagnosticirane psihoze.

Optužnica protiv Strugara pokriva samo dan najtežeg granatiranja Starog grada 6. prosinca, kada su dva civila ubijena, dva ranjena a uništen je i oštećen niz povijesnih palača i drugih zaštićenih objekata, iako je opsada JNA trajala tri mjeseca, uz 43 ubijena civila, stotine ranjenih te brojna razaranje i pljačke.

Tužitelji su u analizi iskaza svjedoka obrane negirali njihovu vjerodostojnost, tvrdeći da su bili uklopljeni u strategiju prebacivanja odgovornosti na drugooptuženog admirala Miodraga Jokića, koji je nakon priznanja krivnje osuđen na sedam godina zatvora. Na suđenju Strugaru je kao svjedok-pokajnik 10 dana potvrđivao gotovo sve navode optužnice.

Strugarovi odvjetnici Goran Rodić i Vladimir Petrović u četvrtak će iznijeti završnu riječ obrane.

Pročitajte više