Ne, Milanović nije prvi spomenuo Orbana

Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je na presici da je upozorenje Ustavnog suda po kojem ne smije biti mandatar ni premijer priprema za državni udar te ustvrdio da je optimalan za premijera, ali da to nije ultimatum.

"Ovo neće proći. Hrvatski sabor većinom svih zastupnika za mandatara može odrediti bilo koga. Protiv toga nema pravnog lijeka. Gotovo je. Ne moram ja biti mandatar, ne radi se ovdje o meni, ali neće im ovo proći", rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Uredu predsjednika.

Pred kraj presice, novinarka Nove TV prenijela je Milanoviću nova pitanja HDZ-ovog tehničkog ministra Olega Butkovića koja je objavio na Facebooku. Pitao je Milanovića je li se čuo s predsjednikom susjedne države kako bi ga spojio s manjinskim zastupnikom. 

"Butković je nitko da postavlja pitanja. On ljude kleveće, to će jako platiti. Ovo pitanje... Manjine se drže zajedno. Ovo je pokušaj da se baci nekakva sumporna bomba... On je uhvaćen u kaznenom djelu. Neka gospodin razmišlja o svojim problemima. Ali vidim da su on i Anušić zbrisali s proglašenja loših rezultata za HDZ. Pitanje za Butkovića, di si zbrisao?", postavio je pitanje Olegu Butkoviću. 

"Nikoga od zastupnika manjina nisam zvao. S nekim krugom ljudi jesam razgovarao, to je moje političko djelovanje i nikakav Ustavni sud mi to ne može i neće zabraniti. Ovo pokazuje zašto je važno da nisam dao ostavku na mjesto predsjednika. Što bi ta ekipa napravila da jesam? Kladim se da bi Reiner dao mandat Plenkoviću", rekao je. 

Orbana je prva zapravo spomenula novinarka

Milanović je na potpitanje novinarke je li predsjednik vlade susjedne zemlje na kojeg je ciljao Butković - mađarski premijer Orban rekao: "Tko je Butković da mene pita jesam li se čuo s Orbanom? Čujem se povremeno, stalno. Butković je uhvaćen, on je za postupak", rekao je. 

No mediji, među kojima i Index, prenijeli su taj dio presice tako da iz njega proizlazi da je Milanović prvi spomenuo Orbana, što, kako smo utvrdili detaljnim preslušavanjem snimke, nije točno. Naime, novinarka Nove TV koja je postavila potpitanje o Orbanu u trenutku kad ga je postavlja nije imala mikrofon, a uz to su istovremeno govorili i ona i Milanović koji je davao riječ drugoj novinarki s N1. Zbog toga je bilo vrlo teško razabrati što novinarka govori i da je ona zapravo prva spomenula Orbana. 

U odgovoru na pitanje novinarki N1, ipak se dotaknuo pitanja o Orbanu. No kako se dobro čuo tek taj njegov odgovor i spominjanje mađarskog premijera u njemu, ispalo je da ga je on prvi spomenuo. A to ne odgovara onome što se zaista odvilo na presici. To možete i sami provjeriti u zadnjih nekoliko minuta snimke presice, no svakako preporučujemo da snimku maksimalno pojačate.  

UŽIVO Predsjednik Milanović održava konferenciju za medije

Posted by Index.hr on Friday, April 19, 2024

Butković na Fejsu objavio odrezani dio presice i napao Milanovića da je "sam pao i sam se ubio"

Odakle novinarki da je državnik iz Butkovićevog pitanja baš Orban, zasad nije poznato.

No ono što jest poznato je da je narativ da je Milanović prvi spomenuo Orbana posebno potrudio naglasiti aktualni dežurni HDZ-ovac za obračunavanje s Milanovićem Oleg Butković. 

On je na Facebooku objavio odrezani dio s presice na kojem je samo Milanovićev odgovor i iz kojeg tek ispada da je Milanoviću izletjelo Orbanovo ime, kad je riječ o navodnom posredovanju u kontaktiranju manjinskog zastupnika u vezi sastavljanja većine nakon izbora.

Butković je uz to napisao: "Zorane, znaš onu narodnu: 'Sam pao, sam se ubio!'" Iznio je i tvrdnju da je Milanović "sam rekao da se radi o Orbanu" i da je "nesvjesno priznao i potvrdio čime se bavi."

Pročitajte više