Orešković: Treba mijenjati izborni sustav i teritorijalni ustroj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKA zastupnica Centra Dalija Orešković poručila je iz Varaždina da Hrvatska hitno treba mijenjati izborni sustav i teritorijalni ustroj, ističući kako HDZ i SDP te dvije reforme uporno ne žele provesti.

Na konferenciji za novinare Centra Orešković je izjavila da je Varaždinska županija najstarija hrvatska županija, čije se teritorijalne reforme spominju u 14. stoljeću.

"A danas, u 21. stoljeću, već 12 godina znamo da je Ustavni sud ukazao da se mora promijeniti izborni sustav jer glas građana ne vrijedi jednako u svim dijelovima Hrvatske. Od tada se nije dogodilo ništa zato što nered u izbornom sustavu najbolje odgovara HDZ-u", istaknula je Orešković i dodala da SDP također ne želi provesti takve reforme.

"Krajnje vrijeme za reformu"

Saborska zastupnica Centra smatra kako je krajnje vrijeme da se krene u reformu jer je uvriježeno demokratsko pravilo da se izborni zakoni ne mijenjaju u godini u kojoj se izbori provode, a sljedeći parlamentarni izbori trebali bi biti 2024.

"Reforma izbornog sustava preduvjet je stvaranja pravedne države, a reforma teritorijalnog ustroja preduvjet poreznog rasterećenja i povećanja kvalitete javnih usluga", poručila je.

Orešković je rekla da, kao početni okvir za kvalitetnu javnu raspravu, u stranci podupiru prijedlog GONG-a prema kojem bi Hrvatska imala šest izbornih jedinica koje bi pratile granice županija i u kojima bi se birao različit broj zastupnika.

Izmjene teritorijalnog ustroja

U Centru smatraju i kako reforma izbornog zakonodavstva sama po sebi nije dovoljna te da je treba upotpuniti izmjenama teritorijalnog ustroja.

"Dvadeset županija treba preoblikovati u pet ili šest regija, pri čemu bi te regije bile formirane neovisno o granicama postojećih županija, odnosno po logici i potrebi samih regija, a ne poštivanjem postojećih administrativnih granica", rekla je Orešković.

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak poručila je iz Varaždina da je teritorijalna reforma uvjet za racionalniju javnu upravu, a time i za porezno rasterećenje gospodarstva.

"Tek kada budemo imali racionalnu i efikasnu javnu upravu koja je na usluzi poduzetnicima, umjesto da im predstavlja teret, možemo očekivati pravi ekonomski razvoj", rekla je Puljak.

Pročitajte više