Organizatori studentskog prosvjeda: Izvođenje studijskih programa nije u skladu sa zahtjevima studenata

ORGANIZATORI studentskog prosvjeda traže od Rektorskog zbora da iznese rezultate analiza dosadašnjeg tijeka provedbe reforme obrazovanja na hrvatskim sveučilištima.

U očitovanju upućenom medijima, studenti ukazuju na činjenicu da je Rektorski zbor, koji je održan 6. svibnja, raspolagao određenim informacijama po kojima su rađene te analize.

Od Rektorskog zbora traže da definira osnovne pretpostavke na temelju kojih je započela reforma i žele znati što je Rektorski zbor konkretno poduzeo u provođenju Bolonjskog procesa.

Studenti smatraju nedopustivim da se odluke o izradi završnog rada ili polaganju završnog ispita donose naknadno i ovisno o studijskom programu, ako već nisu poznate od prvog dana pri upisu na fakultet. Naglašavaju kako se to ne bi dogodilo da se vršio upravni nadzor vrednovanja studijskog programa.

"Zanima nas kako studenti mogu steći uvjete za upis na diplomski studij ako ti uvjeti ne postoje?", pitanje je koje u očitovanju postavljaju studenti te traže definiranje odgovornosti svih ustanova povezanih s reformom visokog obrazovanja.

Isto tako, studenti se ne slažu s izjavom Rektorskog zbora da se na većini hrvatskih sveučilišta poštuju objavljeni propisi i uvjeti studija. Ističu kako su uvjeti izvođenja studijskih programa nejasni, nedefinirani i nisu u skladu sa zahtjevima studenata.

"Izjava Rektorskog zbora da su posebice opravdani zahtjevi studenata koji se odnose na poštivanje zakona, propisa i općih akata od strane visokih učilišta ukazuje na činjenicu da su se isti do sada kršili", zaključak je očitovanja.

B.V.
Foto: Index

Pročitajte više