Osijek: 30 godina zatvora za dvostruko ubojstvo

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda danas je proglasilo krivim Matu Mejdanca iz Tenje za dvostruko ubojstvo, pokušaj ubojstva i nedopošteno posjedovanje oružja, te ga nepravomoćnom presudom osudilo na jedinstvenu kaznu od 30 godina zatvora.

Mejdanac je bio optužen da je u svibnju ove godine, u kući obitelji Čordaš u Petrijevcima kod Osijeka, zbog nesređenih obiteljskih odnosa sa suprugom, koja ga je odlučila napustiti, hicima iz automatske puške ubio suprugu Jasnu Mejdanac i Zdenka Čordaša te pokušao ubiti Mariju Čordaš, koja je u tome događaju pogođena s nekoliko hitaca.

U izvješću sudskog vještaka psihijatra, uz ostalo, navedeno je kako je optuženik osoba bez poremećaja ličnosti, te da, iako je, kao pričuvni satnik Hrvatske vojske bio sudionik Domovinskog rata, kod njega nisu uočene psihičke traume koje bi kao posljedica proizašle iz toga razdoblja. Sudski vještak ocijenio je da je optuženik, zbog poremećenih obiteljskih odnosa, u vrijeme počinjenja zločina bio u afektivnom stanju te smanjeno ubrojiv.

Određujući visinu kazne, Sudsko je vijeće kao olakotne okolnosti optuženiku uzelo u obzir dosadašnju neosuđivanost, smanjenu ubrojivost u trenutku počinjenju kaznenog djela te činjenice da je priznao zločin i izrazio žaljenje.

Kao otegotnu okolnost sud je utvrdio iskazivanje osobite bezobzirnosti pri počinjenju kaznenog djela jer je optuženi Mejdanac, lišavajući života dvije osobe, a jednu teško ozlijedivši, tijekom zločina ispalio čak 57 hitaca iz vatrenog oružja.

(Hina)xivuč yvkn

Pročitajte više