Osijek: HSS traži poništenje natječaja za privatizaciju "Belja"

OSJEČKOBARANJSKA županijska organizacija HSS-a zatražila je danas od Vlade da poništi natječaj za privatizaciju baranjskoga poljoprivrednog kombinata "Belja" i raspiše novi koji će, kako kažu, biti mnogo jasniji.

Predsjednik županijskog HSS-a Zvonko Ibriks ocijenio je na konferenciji za novinare kako je jedina prispjela ponuda za kupnju većinskog paketa dionica "Belja", bračnog para Bubalo i osječke tvrtke "Žito", "vrlo nejasna, jer nisu precizirani kriteriji dinamike i program ulaganja".

"Za takav tijek događaja najodgovornijim smatramo Vladu i Upravu tvrtke, a u to se umiješala i županijska vlast koja je otežala pripremu nekih mogućih ulagača za ulazak u vlasničke udjele "Belja", rekao je Ibriks.

Potpredsjednik županijskog HSS-a Pavo Šarčević smatra kako je natječaj "izgubio transparentnost" te da iz te ponude nije jasno u što će se ulagati i na temelju čega je utvrđen višak radnika, ako nije predočen razvojni program.

U osječko-baranjskom HSS-u ocjenjuju da je usporena privatizacija državne zemlje te pitaju "komu odgovara stanje u kojem novac od prodaje ili zakupa te zemlje ne odlazi u državni proračun i županijske proračune".

Kako se nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju očekuje porast cijena zemlje, Šarčević je ocijenio je da je temeljno pitanje "hoće li se državna zemlja kupovati špekulantski zato da bi se na njoj poslije zaradilo ili da bi se na njoj proizvodilo".

Pročitajte više